Çin Devlet Başkanı Şi Cinping BRICS Zirvesi'ne katılacak

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping BRICS Zirvesi'ne katılacak

16. BRICS Zirvesi 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Putin'in daveti üzerine zirveye katılacak. Diplomatik ziyaret sırasında Putin ve Şi, ikili görüşmede bir araya gelecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rus lider Putin'in daveti üzerine, 22-24 Ekim'de Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacağını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, eylül ayında BRICS Ülkeleri Güvenlikten Sorumlu Üst Düzey Yetkililer/Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısına katıldı. Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen toplantıda Vang Yi ile görüşen Putin, zirve marjında Şi ile ikili görüşme yapacaklarını açıklamıştı.

SAVAŞTAN SONRAKİ İKİNCİ ZİYARET

Çin Devlet Başkanı Şi, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana ikinci kez Rusya'ya gidecek. Şi, daha önce Mart 2023'te yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapmıştı.

Putin de Ekim 2023'te Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'i ziyaret etmişti. Bu yıl yeniden devlet başkanı seçilen Putin'in, yurt dışı ziyareti için ilk durağı mayısta ziyaret ettiği Pekin olmuştu.

BM DAİMİ ÜYELERİNİN 'KAPSAMLI STRATEJİK KOORDİNASYON ORTAKLIĞI'

Pekin ve Moskova, ikili ilişkilerini, "yeni dönemde kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığı" olarak tanımlıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan iki ülke, kuruluşuna öncülük ettikleri Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS gibi çok taraflı platformlarda da işbirliğini sürdürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN