Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul'da beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremin Türkiye için büyük tehlike oluşturduğunu belirtti, "İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir." dedi. Türkiye'nin depreme hazırlanması gerektiğini vurgulayan Pampal, yapıların yüzde 90'ının depreme dayanıklı olmadığının altını çizdi ve kentsel dönüşüm ile güçlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "Adana’da Fay Hatları ve Deprem Paneli" kapsamında açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Türkiye’nin deprem tehlikesine karşı topyekûn bir hazırlık yapması gerektiğini belirtti. Pampal, beklenen İstanbul depremine dikkat çekerek, "7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Eğer İstanbul yıkılırsa Türkiye bunun altında kalabilir" dedi.
'TÜM TÜRKİYE DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA'
Prof. Dr. Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Doğu Anadolu Fayı ve Çardak Fayı’nın deprem üretmeye devam ettiğini vurguladı:
"6 Şubat’ta birisi 7.8, diğeri 7.6 olmak üzere 2 büyük deprem yaşandı. Bu faylar kırıldı. Ancak bu fayın çevresinde bu kadar büyük deprem üretmeyecek ancak deprem üretme potansiyeli olan başka faylar var. Bu faylar maalesef kırılmaya devam ediyor. Özellikle fayların uç kısmına transfer edilen stres nedeniyle Malatya, Sivas, Adıyaman ve Suriye’de depremler oluyor. Bu depremler olmaya devam edecek. Daha büyüklerini de bekleyebiliriz ancak ne zaman olacağını bilemeyiz.”
Adana’da bulunan Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı fay hatlarının 5 ile 6 büyüklüğünde depremler üretebileceğini ifade eden Pampal, "Son olarak Kozan’da 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Adana’da Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı fayları var. Bu faylar, Kozan, Saimbeyli ve Feke gibi yerleşim alanlarına yakın. Bu faylar kırılıyor. Bu faylar 6 Şubat’taki kadar yıkıcı deprem üretecek faylar değil ama 5-6 büyüklüğü arasında deprem üretebilecek faylar” diye konuştu.
"YAPI STOKUNUN %80-90’I DEPREME DAYANIKSIZ'
Türkiye’deki yapı stokunun büyük oranda depreme dayanıklı olmadığını ifade eden Pampal, şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemizi bir seferberlik ruhuyla depreme hazırlamamız lazım. Bunun içinde bir kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bu yasa gelişerek devam ediyor. Ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 80-90’ı depreme dayanıklı değil. Bu çerçevede yapı stokunu güçlendirmekten başka çaremiz yok. Riskleri azaltmamız lazım. Tehlike var, tehlike büyük ama tehlike her yer için var.
Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. O halde yapacağımız tek bir şey var oda vatandaşlarımızı bilgilendirip, bilinçlendirmek. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Öyle ayrı, gayrı değil, herkesin bu işin altına elini koyması lazım. Çünkü deprem gelirse kimseyi ayırmıyor. El ele verip bu problemi çözmemiz lazım”
'İSTANBUL’A HAZIRLIK ŞART'
Beklenen İstanbul depremine de değinen ve 7 ile 7,5 arası bir deprem beklediğini belirten Pampal, “7 ve 7,5 arası bir deprem bekliyoruz. 7,2 civarında bir depremin olmasını temenni ediyorum. Bu temenniyle olacak bir şey değil ama üst sınır ve alt sınıra baktığımızda alt sınıra yakın olsa keşke. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir." ifadelerini kullandı.