Kayalık alanda toprak kazılarak çıkarılıyor! Meşe odununda 3 saat kaynıyor, onsuz asla kıvam almıyor

Kayalık alanda toprak kazılarak çıkarılıyor!  Meşe odununda 3 saat kaynıyor,  onsuz asla kıvam almıyor

Her yıl Eylül ayının ortalarında toplanan üzümlerin önce şırası çıkarılıyor ardından geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Şıranın içerisine ekleniyor kayalık alanlarda özel olarak toplanıyor. Pekmeze asıl lezzet ve kıvamı veren ise bu ürün oluyor.

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde her sene Eylül ayının ortalarında bozulmaya başlayan üzüm bağlarının pekmez yolculuğu devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmezin lezzeti ise şıranın içerisinde atılan beyaz topraktan geliyor. Kış aylarının vazgeçilmez ürünü pekmez yapmak için kayalık alanlardan özel olarak toplanan beyaz toprak pekmeze son halini veriyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILIYOR

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde toplanan üzümler geleneksel yöntemlerle birlikte pekmeze dönüştürülüyor. İlçede yaşayan vatandaşlar pekmezi akışkanlık ve kıvam vermesi için Bayındırküyük Köyü’nde Kayalık alanlarda kazma ve kürek yardımıyla pekmez toprağı çıkarmaya başladı.

Yozgat'ta Geleneksel Yöntemlerle Yapılan Pekmezin Sırrı: Özel Beyaz Toprak - Sivas Haber Kangal Gündem Gazetesi

Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarının yolunu tutan vatandaşlar bağlardan toplanan salkım salkım üzümleri özel bir toprak ile birlikte pekmeze dönüştürüyor. Toprakla karışması için ezilen üzümler kıvam aldıktan sonra kaynatılmak üzere büyük kazanlara konuluyor. Meşe odunu ateşinde 2-3 saat sürekli karıştırılarak kaynatılan üzümler kıvama geldikten sonra süzgeçten geçiriliyor. İstenen kıvama geldikten sonra kavanozları alınan pekmezler tüketilmek üzere hazır hale getiriliyor.

Mağaradan çıkarılan pekmez toprağı geçim kaynağı oluyor - GÜNCEL - www.obmhaber.com

TOPRAKSIZ ASLA OLMUYOR

Bayındırhüyük köyünde yaşayan Durak Özkan, dağlık ve kayalık alanlardan pekmez toprağı çıkarıldığını belirtti. Üzümden pekmez yapılabilmesi için doğal toprak kazıdıklarını belirten Özkan, “Bu toprak Çekerek çevresinde sadece bizim köyümüzde bulunuyor. Bu olmadan pekmezin şırası durulmuyor. Dolayısıyla da pekmez olmuyor, bu nedenle de bu toprağı pekmeze katmak zorundayız” dedi.

Mağaradan çıkarılan pekmez toprağı geçim kaynağı oluyor - GÜNCEL - www.obmhaber.com

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN