Her yıl Eylül ayının ortalarında toplanan üzümlerin önce şırası çıkarılıyor ardından geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Şıranın içerisine ekleniyor kayalık alanlarda özel olarak toplanıyor. Pekmeze asıl lezzet ve kıvamı veren ise bu ürün oluyor.
Yozgat'ın Çekerek ilçesinde her sene Eylül ayının ortalarında bozulmaya başlayan üzüm bağlarının pekmez yolculuğu devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmezin lezzeti ise şıranın içerisinde atılan beyaz topraktan geliyor. Kış aylarının vazgeçilmez ürünü pekmez yapmak için kayalık alanlardan özel olarak toplanan beyaz toprak pekmeze son halini veriyor.
GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILIYOR
Yozgat'ın Çekerek ilçesinde toplanan üzümler geleneksel yöntemlerle birlikte pekmeze dönüştürülüyor. İlçede yaşayan vatandaşlar pekmezi akışkanlık ve kıvam vermesi için Bayındırküyük Köyü’nde Kayalık alanlarda kazma ve kürek yardımıyla pekmez toprağı çıkarmaya başladı.
Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarının yolunu tutan vatandaşlar bağlardan toplanan salkım salkım üzümleri özel bir toprak ile birlikte pekmeze dönüştürüyor. Toprakla karışması için ezilen üzümler kıvam aldıktan sonra kaynatılmak üzere büyük kazanlara konuluyor. Meşe odunu ateşinde 2-3 saat sürekli karıştırılarak kaynatılan üzümler kıvama geldikten sonra süzgeçten geçiriliyor. İstenen kıvama geldikten sonra kavanozları alınan pekmezler tüketilmek üzere hazır hale getiriliyor.
TOPRAKSIZ ASLA OLMUYOR
Bayındırhüyük köyünde yaşayan Durak Özkan, dağlık ve kayalık alanlardan pekmez toprağı çıkarıldığını belirtti. Üzümden pekmez yapılabilmesi için doğal toprak kazıdıklarını belirten Özkan, “Bu toprak Çekerek çevresinde sadece bizim köyümüzde bulunuyor. Bu olmadan pekmezin şırası durulmuyor. Dolayısıyla da pekmez olmuyor, bu nedenle de bu toprağı pekmeze katmak zorundayız” dedi.