Ukrayna’dan Rusya'ya darbe üstüne darbe: Kavkaz Limanı'nın ardından Marinovka Hava Üssü’nü de vurdu

Ukrayna’dan Rusya'ya darbe üstüne darbe: Kavkaz Limanı'nın ardından Marinovka Hava Üssü’nü de vurdu

Ukrayna, Volgograd şehri yakınlarındaki Marinovka Hava Üssü'ne gece yarısı insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini ve Rusya'nın Kursk bölgesinde bir köyü daha ele geçirdiğini duyurdu. Ukrayna dün de Rusya’nın Kırım’a geçiş noktasındaki Kavkaz Limanı’na da saldırı düzenledi.

Ukrayna, Volgograd kenti yakınlarında bulunan Kremlin'e ait bir askeri üsse gece yarısı insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini ve Rusya'nın Kursk bölgesinde bir köyü daha ele geçirdiğini duyurdu. Bu arada, Rusya güçleri Donetsk bölgesinde ilerleyişini sürdürüyor.

Volgograd Valisi Andrei Bocharov, saldırının sabah 3 civarında gerçekleştiğini belirtti. Bölge sakinleri, bir dizi patlama yaşandığını bildirdi. Saatler sonra bile mühimmatın patlamaya devam ettiği ve siyah dumanın bölgeyi kapladığı görüldü.

SALDIRI MARİNOVKA HAVA ÜSSÜ'NE

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, saldırının Volgograd'ın 70 km batısındaki Kalach-na-Donu yakınlarında bulunan Marinovka Hava Üssü'ne yapıldığını açıkladı. Bu üs, Su-34 ve Su-35 tipi yaklaşık 30 savaş uçağına ev sahipliği yapıyor. Bu uçaklar, Ukrayna'nın cephe hattındaki mevzilere düzenli olarak bombardıman yapıyor. Kaç uçağın hasar gördüğü veya yok edildiği henüz netleşmedi.

Bir Rus görgü tanığı, havaalanının yok olduğunu öne sürdü. Tanık, "Bu ciddi bir felaket. Her yer yanıyor, her yer duman. Her şey patlıyor, bitti" ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Rusya'daki bir hava üssünü İHA'larla vurdu!

Ukrayna, Rusya'nın kritik altyapısına yönelik uzun menzilli insansız hava aracı saldırılarını giderek daha cesur hale getiriyor. Şu ana kadar 200'den fazla hedef vuruldu. Bunlar arasında petrol depoları, rafineriler ve silah fabrikaları da bulunuyor. Geçen hafta, Rusya'nın iç kesimlerinde yer alan iki hava üssü hedef alındı: Biri Rusya sınırından 150 mil içeride bulunan Borisoglebsk, diğeri ise 400 mil uzaktaki Savasleyka.

Salı günü, Ukrayna Moskova'ya büyük bir saldırı düzenledi ve 1000 mil uzaklıktaki Arktik Murmansk bölgesine insansız hava araçları gönderdi. Bu bölgede Rusya'nın stratejik bombardıman uçakları bulunuyor. Rusya Savunma Bakanlığı, tüm insansız hava araçlarının düşürüldüğünü açıkladı.

“KAVKAZ” LİMANINI DA VURMUŞTU

Perşembe günü, insansız hava araçları Kavkaz limanındaki yakıt tanklarını taşıyan bir demiryolu feribotunu vurdu. Kırım'ı Rusya anakarasına bağlayan Kerç Boğazı'ndaki yol ve demiryolu köprüsüne yakın olan bu bölgede, suyun üzerinde siyah duman yükseldi. Kiev, Kerç Boğazı'ndaki "yasadışı" geçişi devre dışı bırakacağını açıkladı.

Aynı gün, Volodymyr Zelenskiy Sumy bölgesindeki sınır bölgesine gitti. Ukrayna birlikleri, 6 Ağustos'ta burada Rusya'ya yönelik sürpriz bir saldırı başlatmıştı. Zelenskiy, Ukrayna'nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Oleksandr Syrskyi ile bir araya geldi.

Bu operasyonun bir amacı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki baskıyı hafifletmekti. Ancak şu ana kadar bu gerçekleşmedi ve Moskova, cepheye takviye birlikler gönderdi. Hatta Pokrovsk kasabası çevresindeki saldırıların temposunu artırdı. Bu kasaba, Ukrayna'nın önemli askeri üslerinden biri olarak biliniyor.

Son aylarda, Rus güçleri Pokrovsk'un doğusundaki köyleri ele geçirdi ve şu anda kasabanın 7 mil doğusunda bulunuyorlar. Ayrıca, Myrnohrad kasabasının da 3 mil yakınına kadar ilerlediler. Perşembe günü, kasabada insanlar eşyalarını topluyordu. Dükkanlar, bankalar ve diğer kuruluşlar hafta içinde kapanmıştı. Rus saldırısının eli kulağında olmasına rağmen kasabada sakin bir hava hâkimdi.

Sumy bölgesinde konuşan Zelenskiy, Ukrayna kontrolündeki "tampon bölgenin" Rus sınırının diğer tarafında hayat kurtardığını söyledi. "Kursk operasyonunun başlamasından bu yana Sumy bölgesinde daha az bombardıman ve daha az sivil can kaybı yaşandı" dedi. Ayrıca, Ukrayna ordusunun bir başka yerleşimi daha ele geçirdiğini ve daha fazla Rus askerini esir aldığını belirtti.

Telegram kanallarına göre, Ukraynalı askerler Seym Nehri yakınındaki Krasno-Oktyabrskoye köyünü ele geçirdi. Daha önce aynı cephe hattında üç köprü ve iki ponton geçişini ABD tarafından sağlanan Himars roketleriyle imha etmişlerdi. Ayrıca batıda yer alan Tetkino kasabasını bombalamışlardı.

'NÜKLEER SANTRALE SALDIRMAYA ÇALIŞTI'

Şu anda Seym Nehri'nin güneyinde, Glushkovsky bölgesinde binlerce Rus askeri mahsur kalmış durumda. Ukrayna, bu bölgede ilerlemeye ve düşman topraklarındaki 480 mil karelik köprü başını genişletmeye çalışıyor. Videolar, Rus birliklerinin güçlü bir direniş gösterdiğini ve Korenevo kasabası da dahil olmak üzere çeşitli yerlerde şiddetli çatışmalar yaşandığını ortaya koyuyor.

Perşembe günü Vladimir Putin, Ukrayna'yı Kursk nükleer santraline saldırmaya çalışmakla suçladı. "Düşman gece nükleer santrale saldırmaya çalıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bilgilendirildi" dedi.

Putin, iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı veya saldırıyla ilgili ayrıntı vermedi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Moskova'nın kendilerini, Kursk santralinin kullanılmış nükleer yakıt depolama tesisine 100 metre mesafede insansız hava aracı parçaları bulunduğuna dair bilgilendirdiğini açıkladı. Ajans, gelecek hafta tesisi ziyaret etmeyi planladığını belirtti.

PUTİN'DEN CNN MUHABİRLERİ İÇİN YAKALAMA EMRİ

Bu arada, Rusya'nın FSB istihbarat servisi, CNN muhabirleri için tutuklama kararı çıkardı. Gazeteciler, Ukrayna'nın kontrolü altında olan Rus kasabası Sudzha'ya görev için gitmişti. Tutuklanması istenen isimler arasında CNN'in uluslararası güvenlik şefi Nick Paton-Walsh ve iki Ukraynalı meslektaşı bulunuyor. Paton-Walsh, 2000'li yılların başında Guardian'ın Moskova muhabiriydi.

Bu hafta Kremlin, Moskova'daki kıdemli bir ABD diplomatı çağırdı ve Amerikalı gazetecilerin Rus topraklarına yaptığı "kışkırtıcı" gezilerle ilgili şikayette bulundu.

122 BİNDEN FAZLA RUS KAÇTI

Genel olarak, Putin Ukrayna'nın işgalini küçümsedi ve bunu ikinci dünya savaşından bu yana Rus topraklarına yapılan ilk saldırı olarak nitelendirdi. Etkilenen sınır bölgelerinin yöneticileriyle yaptığı bir toplantıda, insani durumu ele aldı ancak bu duruma neyin sebep olduğunu açıklamadı. Kursk bölgesinde yaşayan 122 binden fazla Rus vatandaşının kaçtığı bildirildi.

Zelenskiy'nin ofisinde danışmanlık yapan Mykhailo Podolyak, Kremlin'in kötü haberleri görmezden gelmeyi tercih ettiğini söyledi. "Kremlin, Ukrayna güçlerinin Kursk bölgesindeki eylemlerine karşı koyamıyor. Artan halk endişesini bastırmak için, ordumuzun ilerleyişi ve toprak kaybı ‘yeni normal’ olarak sunuluyor" diye yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN