Washington Post, İsrail'in açıklamasını görüntülerle yalanladı: Ayşenur Ezgi Eygi çatışmalardan sonra vuruldu

Washington Post, İsrail'in açıklamasını görüntülerle yalanladı: Ayşenur Ezgi Eygi çatışmalardan sonra vuruldu

Washington Post'un ulaştığı video analizleri, İsrail Ordusu'nun açıklamalarını yalanlıyor. İsrail, Ayşenur Eygi'nin şiddetli bir isyan sırasında kasıtsız olarak vurulduğunu savunmuştu. Ancak Washington Post'un araştırması, Eygi'nin çatışmaların sona ermesinden yarım saatten fazla bir süre sonra ve protestocuların İsrail güçlerinden 200 metre uzakta oldukları bir noktada vurulduğunu ortaya koydu.

Türk asıllı Amerikalı 26 yaşındaki aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarındaki Beita köyünde düzenlenen bir gösteride, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Eygi’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, askerlerden birinin onu “istemeden” vurmuş olmasının “çok muhtemel” olduğunu belirtti. Açıklamada, olayın şiddetli bir isyan sırasında meydana geldiği ve ateşin “ana kışkırtıcıyı” hedef aldığı ifade edildi. Ancak, Eygi’nin vurulmasının hemen öncesinde, çatışmaların sona ermesinin üzerinden 20 dakika geçmişti ve protestocular, İsrail güçlerinden en az 200 metre uzakta bulunuyordu.

Washington Post, Ayşenur Eygi'nin ölümünü mercek altına aldı: Protesto yatıştığında, geriçekilirken vurulmuş - 14Aysenur Ezgi Eygi

WASHİNGTON POST ARAŞTIRMASI: EYGİ, ÇATIŞMALARDAN SONRA VURULDU

Washington Post’un yaptığı araştırma, Eygi’nin Beita’daki çatışmaların bitiminden yaklaşık yarım saat sonra vurulduğunu ortaya çıkardı. Görgü tanıkları ve aktivistlerden edinilen bilgilere göre, Eygi’nin vurulduğu an, İsrail askerleri ile protestocular arasında ciddi bir mesafenin olduğu bir zamana denk geliyordu. Olay anına dair 50’den fazla video ve fotoğrafı inceleyen gazete, Eygi’nin vurulmadan önce bir zeytinlikte saklandığını belirledi. Ancak, çatışmaların sona erdiği ve ortamın sakinleştiği bir anda İsrail askerlerinin neden ateş açtığı henüz netlik kazanmadı. IDF, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek, The Post’un sorularına yanıt vermeyi reddetti.

GÖRGÜ TANIKLARI: İSRAİL ASKERLERİ PROVOKATİFTİ

Olay sırasında Eygi’nin yanında bulunan Avustralyalı gönüllü Helen, Eygi’nin ilk kez bir Batı Şeria protestosuna katıldığını ve oldukça gergin olduğunu söyledi. Eygi, gösteriyi gözlemlemek amacıyla Beita’ya gelmişti ve amacının Filistinliler için “koruyucu bir varlık” olmak olduğunu dile getirmişti. Ancak, yaşanan gerginlik Eygi’nin hayatına mal oldu. Gösteriye katılan diğer aktivistler ve bölge sakinleri, İsrail askerlerinin provokatif davrandığını ve çatışmaları tırmandıran taraf olduklarını iddia etti. Sık sık Beita’daki gösterilere katılan Faz3a adlı Filistinli savunuculuk grubunun üyesi Jonathan Pollak, o gün İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığını ve bunun “tercih edilen kalabalık dağıtma aracı” haline geldiğini söyledi.

İSRAİL’İN ANGAJMAN KURALLARI TARTIŞILIYOR

İsrail ordusunun Batı Şeria’daki angajman kuralları gizli tutuluyor. Ancak, İsrailli hak grupları, bu kuralların yıllardır geniş bir ateş serbestliği sağladığını belirtiyor. İsrail askerlerine ve alt düzey komutanlara, şüpheli olduğu iddia edilen kişilere karşı gelecekteki tehditleri de kapsayan spekülasyonlarla ateş açma yetkisi verildiği iddia ediliyor. Aktivistlerin ifadelerine göre, bazı protestolar sırasında “merkezi kışkırtıcıların” bacaklarına ateş edilmesi kabul edilebilir görülüyor.

GENİŞ KATILIMLI PROTESTO GERGİNLİK YARATTI

6 Eylül sabahı Eygi ve diğer gönüllüler, Batı Şeria’daki Ramallah’tan Beita’ya gitmek üzere bir taksi kiraladılar. Eygi’nin ilk Batı Şeria protestosuna katıldığı bu gün, Filistinli protestocular, İsraillilerin bölgedeki ilerleyişini durdurmak için mücadele ediyordu. Protestonun başlangıcında her şey sakindi; ancak Cuma namazı sonrasında hava aniden değişti. Göstericiler ve İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. İsrail askerlerinin taş atan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandığı belirtildi.

Eygi, çatışmalardan sonra zeytinlikte saklanırken vuruldu. Olayın ardından hastaneye kaldırılan Eygi, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve saat 14.35 civarında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN