Son yıllarda yapılan araştırmalar, ayçiçek, mısır özü, soya ve palmiye gibi bitkisel yağların demans ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açtığını ortaya koyuyor.
20’nci yüzyılın ortalarında pek çok bilim insanı tereyağı yerine bitkisel yağların tercih edilmesini tavsiye etti. Çünkü tereyağının zararlı olduğu iddia ediliyordu. Ayçiçek yağıyla başlayan furyada kanola, palmiye, mısır özü, soya gibi çeşitli bitkisel yağlar kullanılmaya başlandı. Zeytinyağı da aynı kategoride ancak diğerlerine göre 10 veya 50 kat daha pahalı olduğundan restoranlar yemeklerini diğer bitkisel yağlarla hazırlamayı tercih etti. Üstelik bitkisel yağların kullanımı da kolaydı, hemen yanmıyordu. Bugün halen aynı durum devam ediyor. Ancak ABD’li beslenme uzmanı Dr. Catherine Shanahan, bu yağları yemenin sağlık için pahalıya patlayacağını söylüyor.
Shanahan, yapılan araştırmalar ışığında bu sorunları şöyle sıralıyor: “Bitkisel yağlar kendinizi yorgun hissetmenize yol açar, migrene neden olur, uzun vadede ise Alzheimer veya demansı tetikler. Nedeni ise bitkisel yağın oksidatif strese yol açması bunun da beyinde plak oluşmasını sağlayıp beyin zarlarına zarar vermesi. Alzheimer hastaları arasında yapılan araştırmalarda doktorlar, beynin bir bölümünden biyopsi alarak o plağın oluştuğunu tespit etti.”
Dr. Shanahan eğer bitkisel yağlarla yapılan yemekleri yiyerek yetiştiyseniz dahi zarardan dönmek için geç olmadığını söylüyor. Shanahan’ın önerisi şu: “Sadece 7 gün yemeyi bırakın. Onun yerine zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya yer fıstığı tercih edin. Kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.”
Bir süre önce gündeme gelen palm yağıyla ilgili ‘genotoksik ve kanserojen’ olduğu yönündeki haberlerle ilgili Nutella’nın üreticisi Ferrero’nun “Düşük ısıda kullanıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Dr. Shanahan, bunun riski azaltacağını ama yok etmeyeceğini savunuyor: “Şirketler bu yağları kullanıyor çünkü ürünün raf ömrünü uzatıyor, bunların anti mikrobiyal faydaları var.”