Hafıza problemi yaşayanlara müjde! Bilim insanları belleği geliştirmek için bir beyin implantı üzerinde çalışıyor. Hastanın hipokampüsüne yerleştirilecek implantın kısa süreli anıları uzun vadeli hatıralara dönüştürmesi bekleniyor. Üzerinde çalışılan beyin implantı gerçeğe dönüşürse alzheimer, bunama, felç hastalığı ve beyin hasarı olan insanlara çare olacak. Küçük cihaz, hastanın kendi hipokampüsüne yerleştirilecek ve kısa süreli anıları uzun vadeli anılara dönüştürmekten sorumlu nöronları uyaracak.
elecekte beyninize takılacak bir çiple bambaşka zihinsel yeteneklere sahip olabilirsiniz. Zira ABD’de çalışmaları devam eden bir araştırma hayatımızı kolaylaştıracak cihazların önünü açıyor. Güney California Üniversitesi’nden Biomedikal Mühendislik Profesörü Theodore Berger, insan belleğini geliştirmek için prostetik beyin implantı üzerinde çalışıyor. Bilim dergisi IEEE Spectrum’un haberine göre, Berger’in planı beyne yerleştirilecek cihazın, kısa vadeli hafızayı uzun vadeli hafızaya dönüştürmesi ve hipokampüsün (beyinde hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge) yaptığı gibi saklayabilmesi.
Çalışmaları kapsamında bir tavşana, ses tonu ile hava esintisini aynı anda veren Berger, tavşana bunu öğretti. Berger, hava esintisiyle gelen her ses tonunda göz kırpan tavşana bağlı elektrotlar ile hipokampüste oluşan aktivite modellerini takip etti. Bu modelleri belirli bir anda nöronların tavşanın beyninde nerede olduğunu gösteren ‘uzay-zaman kodu’ olarak ifade eden Berger’e göre, kod, hipokampüsün farklı katmanlarına yayılırken farklı bir koda dönüştürülüyor. Hipokampüsün tavşanın belleğini işleyiş şekli ve geri çağrılabilir bir kod üretme biçimi, Berger’in matematiksel model ve cihaz geliştirmesi için öngörülebilir oldu.
Berger, çıkardığı modelleri yapay bir fare hipokampüsü kurarak test etti. Elektrotlarla farelerin hipokampüslerine ulaşan Berger, bir kola basmaları için eğitim verdi ve karşılık gelen uzay-zaman kodlarını elde etti. Bu kod, matematiksel modeliyle çalıştırıp farelerin beyinlerine geri gönderildi. Kodları alan farelerin kollarını başarıyla bastırması sistemin geçerliliğini gösterdi. Berger, şimdi bu sistemi insanlarda test ediyor. Beyin implantı hayata geçirilebilirse sağlıklı insanlara ekstra zihin yetenekleri sunacak cihazların da önü açılacak.