Beyin krizinden ölenlerin sayısı senede 6 milyon

Beyin krizinden ölenlerin sayısı senede 6 milyon

Her yıl 17 milyon kişinin etkilendiği inme yani beyin krizinden ölenlerin sayısı senede 6 milyon. Uzmanlar, vücuttaki herhangi bir hissizlik kaybında hastaneye gidilmesini tavsiye ederek ilk üç saatte yapılan müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Bugün 29 Ekim Dünya İnme Günü... Aniden ortaya çıkan bir beyin fonksiyonu kaybı olan ve halk arasında felç olarak bilinen inmeden her yıl 17 milyon kişi etkileniyor, bu hastalıktan ölenlerin sayısı ise 6 milyonu buluyor.

BAZI RİSKLER DEĞİŞTİRELİBİLİR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şebnem Bıçakçı, bu hastalığın yaşla artış gösterdiğini ama gençlerde de azımsanmayacak oranlarda yaşandığının altını çizdi. Bıçakçı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfusun yıllar içindeki artışı dikkate alındığında, hastaların yüzde 15’inin öldüğünü, yüzde 30’unun hafif, yüzde 15’inin orta derecede ya da ağır nörolojik bulgularla yüzde 25’inin ise tam düzelmeyle hayatını sürdürdüğünü ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Turgay Demir ise inme hastalığın risk faktörlerinden değiştirilemez olanları yaş, cins, ırk, ailede inme varlığı ve yaşanılan coğrafi bölge olarak sıraladı. Demir hipertansiyon, diabetes mellitus, kalp damar ve kapak hastalıkları, ritm bozuklukları, kan yağ düzeyinin yüksek olması, sigara kullanımı, beyni besleyen ana damarlarda daralma, orak hücre anemisi, obezite, alkol kullanımı, beslenme alışkanlıkları, hormon tedavisi, uykuda solunum bozuklukları varlığı (uyku apne sendromu), kanın pıhtılaşmasına neden durumların ise değiştirebilme şansına sahip  risk faktörleri olduğunu söyledi.

İYİLEŞME DE GÖRÜLÜYOR

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki İnme Merkezi’nden Beyin Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ergün Dağlıoğlu, inmede ilk üç saatte müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Dağlıoğlu “İlk üç saatte müdahale edilmediğinde inme hastalarında ilk bir yılda hasta kaybı yüzde 20’ye yakın bir oranda görülüyor. 100 hastamızdan 20’sini ilk yıl maalesef kaybediyoruz. Kalan hastalarımız da kalıcı sekel gruplarında tedaviyi alırlarsa belirgin oranda iyileşme gerçekleşiyor” dedi.

KUVVET KAYBINA DİKKAT

Medicana International Ankara Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Songül Tuğrut inmenin geçici görme bozuklukları, tek taraflı ani görme kaybı, konuşamama, konuşmada bozukluk, anlamsız konuşma, vücudun bir yarısında kuvvet kaybı gibi belirtileri olabileceğini belirterek “Eksik belirtileri ise yüzde güçsüzlük, kolda güçsüzlük ve konuşma bozukluğudur. Yutma güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesi ve dengesizliktir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN