İçli köfte deyince akan sular durur ama ağzımızın suyu durmaz. Muhteşem tadıyla Güneydoğu Bölgesi'nin en lezzetli köftesini önünüze seriyoruz. Sofraların en kral yemeği içli köfte tarifini öğrendikten sonra artık kolaylıkla yapabileceksiniz. Püf noktalarıyla vereceğimiz içli köfte tarifiyle komşularınız zilinizin müdayimi olacak. İşte Maraş usulü içli köfte tarifi.
Herkesin büyük bir iştahla yediği içli köfte hem su da hem yağ da kızartılarak yapılıyor. Bölgeden bölgeye değişen tarifiyle ağızlarda hoş bir tat bırak içli köftemizi bu sefer Maraş usulüyle yapacağız. Suda içli köfte denemeyenler varsa bu tarifi kaçırmasın. Yapımı genellikle korkutan içli köfteyi size en pratik yoluyla anlatacağız. Yağda kızartılmış içli köfte 350 kalori iken suda haşlanmış içli köfte sadece 163 kalori. Küçükten büyüğe herkes için sağlıklı bir tarif olan suda içli köftemiz Tereyağı, soğan, salça gibi kolaylıkla elde edeceğiniz malzemelerden yapılıyor. Şimdi Ramazan'da iftar sofralarınızı şenlendirecek suda Maraş usulü içli köfte tarifimize geçiyoruz.
ÇİĞ KÖFTEDEN, İÇLİ KÖFTEYE DÖNEN SERÜVEN
Şanlıurfa'da Ramazan ayında çiğ köfte diye yapılıp iftardan önce uzun bir zamanda yapıldığı için içli köfteye dönen çiğ köfteden türemiştir. Yani çiğ köftenin iç malzemeli hali diyebiliriz. Ama zamanla ağız tadına ve yöreye göre yağ ve suda olmak üzere iki çeşit yapılmaya başlanmış. Urfa, Antep, Maraş, Adana ve Diyarbakır'da sıklıkla sofralarda göreceğiniz içli köfte yöre dışında bir çok mutfağı da süslemeye başladı.
MUHTEŞEM MARAŞ USULU İÇLİ KÖFTE TARİFİ VE MALZEMELERİ
İÇ HARCI İÇİN
1 kg Orta yağlı kıyma
500 gr Kuru soğan
1 Su bardağı ince doğranmış ceviz
1 Bağ maydanoz
3-4 Yemek kaşığı tereyağı
1 Tutam karabiber
1 Tutam kırmızı toz biber veya pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
DIŞ HARCI İÇİN
500 gr Köftelik et
1 Su bardağı irmik
1 Su bardağı şehriye
İÇ HARCININ YAPILIŞI
Öncelikle 1 kg orta yağlı kıymamızı ocağa koyup, suyunu çekilene kadar pişirelim. Daha sonra suyunu iyice çeken kıymamızın için ince ince doğradığımız soğanlarımızı ekleyelim. Karışıma yağı da ekleyerek iyice kavuralım. Kavrulduğunu gördüğümüz kıyma, yağ ve soğan karışımıza sırayla biber salçamızı, yaprak biberimizi( yaprak biberi yoksa bir tatlı kaşığı domates salçası ekleyebilirsiniz) karabiberimizi ve tuzumu ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım. Karışımızı iyice harmanlaşınca, başta bir tencerede cevizlerimizi kavurmaya başlayalım. Pişirdiğimiz kıyma karışımızı ocaktan alıp, kavurduğumuz cevizimizi ekleyelim. 1 bağ maydanozumuz da doğrayıp tüm karışımın içine dökelim. Ve daha sonra oda sıcaklığına bırakıp soğumasını bekleyim. Bu arada kıyma karışımını sürekli karıştırmayı unutmayalım.
DIŞ HARCININ YAPILIŞI
Dış harcı için önceden şehriyemizi ıslatmış olalım. Daha sonra köftelik et, irmik ve şehriyemizi karıştırıp un ufak edelim. Bu işlemden sonra cevizden büyük dilimler çeklinde elimizde yuvarlatıp içini parmaklarımızla delelim.
Bu işlem bittikten sonra iç soğumaya aldığımız iç harcımızı içine koyup ucunu parmak masajıyla kapatalım. Daha sonra önceden ocağa koyduğumuz tuzlu suyumuzun içine atalım. 15- 20 dakika gibi bir süreden sonra içli köftelerimizi çıkarıp turşu ya da limonla servise hazır hale getirelim. Şimdiden afiyet olsun.
- Püf noktaları: Kaynamış suya bir çay kaşığı limon tozu dökerek içli köftenin dağılmasını engelleyebilirsiniz. İçli köftenin harcına bayat ekmek kullanabilirsiniz. Ağızda hoş bir aroma bırakmasını istiyorsanız toz tarçın ekleyebilirsiniz.