Nefes darlığı, nefes almada zorlanmayla ortaya çıkar ve çoğu kişinin başına gelen bir durumdur. Nefes darlığı genellikle koşarken, merdiven çıkarken görülür. Hareketsiz durumdayken böyle bir sorunla karşılaştıysanız mutlaka doktora görünmelisiniz. İşte bilmeniz gerekenler…
Nefes darlığı, hemen hemen herkesin başına gelebilen, gün içerisinde hareket halindeyken, yürüyüş yaparken, koşarken, bisiklete binerken ya da merdiven çıkarken görülebilen bir rahatsızlıktır. Nefes darlığı çeken kişiler bu sorunun neden olduğunu merak ediyor. Bu durum, akciğer ve kalp hastalıkları gibi birçok nedenden kaynaklanabiliyor. İşte tüm bilgiler…
NEFES DARLIĞI
Nefes darlığı, kişinin yeteri kadar nefes alamamasıdır. Bu durumda olan kişi panikleyebilir. Yeteri kadar nefes alamadığı için yaşam kalitesi düşebilir. Nefes darlığı, akciğere bağlı sebepler ve akciğer dışı sebepler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Akciğere bağlı görülen nefes darlığında, astım ilk başta gelir. Astım kişinin hava yollarında daralmaya neden olur ve kişi yeterli nefesi alamaz. Astımın dışında grip, alerji, soğuk algınlığı ya da egzersiz de nefes darlığına sebep olmaktadır. Zehirli ve kimyasal gaz solumak, soba veya doğal gaz zehirlenmesi de nefes darlığına yol açar. Bronşit, KOAH, sigara kullanımı, zehirli ve zararlı kimyasallara maruz kalmak da akciğer kaynaklı nefes darlığıdır. Kalp kaynaklı nefes darlığında hastanın şikayetleri zaman içerisinde artarak devam eder. Bazı durumlarda kalp çarpıntısı, kişinin yeterli nefes almasını engeller.
BELİRTİLERİ
Nefes alıp vermede zorlanma,
Kalp çarpıntısı,
Kilo kaybı,
Göğüs ağrısı,
Yorgunluk,
Boğulma hissi,
Kanlı balgam,
Günlük yapılan işlerde zorlanma,
Baş dönmesi
NEDENLERİ
Aşırı kilo,
Panik atak,
Akciğer kanseri,
Verem,
Astım,
Kalp krizi,
Kan kaybı,
Tansiyon düşüklüğü,
Yaşlılık,
Sigara kullanımı,
Kalp yetmezliği,
Kansızlık,
KOAH.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
NASIL GEÇER?
Nefes darlığı problemi çeken kişiler öncelikle sigara içmemeli ve sigara içilen ortamda bulunmamalıdır. Kirli ve kimyasal hava solumaktan da uzak durmalıdır. Nefes darlığı ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle öncelikle bu hastalığın nedeni araştırılmalıdır. Altta yatan hastalığın tedavisinin ardından nefes darlığı şikayeti ortadan kalkacaktır. Check-up yöntemleriyle bu hastalıklar tespit edilir.