Metin Bobaroğlu, Melami (İran'da faaliyet gösteren bir sufi topluluk) geleneğine mensuptur. Anadolu Aydınlanma Vakfı'nın kurucusudur. Felsefe, tasavvuf, sanat hakkında kitap ve yayınladığı makaleleri mevcuttur. Radyo ve televizyon programlarında sohbetler etmektedir. İşte, Metin Bobaroğlu biyografisi...
Tasavvuf üzerine kitapları ve söyleşileriyle bilinen yazar Metin Bobaroğlu'nun asıl mesleği eczacılıktır. Bir dönem radyoda 'tasavvuf ve caz' konulu programları ve televizyon ekranlarında 'Aşure' adlı programı, ilgiyle takip edildi.
METİN BOBAROĞLU'NUN HAYAT HİKAYESİ
1951 yılında Trabzon'da dünyaya geldi.
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde tamamladı. Anadolu Aydınlanma Vakfı'nın kurucu üyesidir. 1996 ile 2001 yılları arasında aynı vakfın başkanlığını yürüttü. 1974'ten bu yana yaptığı toplantılara ek olarak, Anadolu Aydınlanma Vakfı’nın çeşitli kültür merkezlerinde düzenlediği halka açık felsefe toplantılarında konuşmalarına devam etmektedir.
Bu toplantıların ürünü olan Us Düşün ve Ötesi adlı derginin yayımlanmasında öncülük etti. Bu dergide yayımlanan yazılarının bir araya getirildiği Aydınlanma Sorunu ve Değerler ile Kadıköy Kültür Sanat Merkezi’nde yaptığı konuşmaların kayıtlarından derlenen Bâtınî Gelenek Hermetik ve Sanskrit Öğretiler adlı kitapları 2002 yılında yayımlandı.
'AŞURE' ADLI TV PROGRAMI BEĞENİ TOPLADI
Metin Bobaroğlu, 1997-2002 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 'Simge-Sanat-Felsefe' başlığı altında çeşitli kavramların tartışıldığı seminerler verdi. 2004'te Bilgi Üniversitesi'nde 'Kadim Bilgelik: Gnostik Öğretiler ve Tasavvuf' başlığı altında, 2005'te ise gene aynı üniversitede 'Bilimsellik ve Mistisizm' adı altında bir dizi seminer verdi.
1999 ve 2002 yılları arasında çeşitli radyolarda 'Dinle Ney'den', 'Bir Dilde Bin Kelâm' ve 'Kuş Dili' başlıklı radyo programlarını hazırladı. 2009 yılında 'Aşure' adlı 20 bölümlük sohbet programı bir televizyon kanalında yayınlandı.
'TASAVVUF VE CAZ' SOHBETLERİ İLGİ GÖRDÜ
Metin Bobaroğlu'nun 15 yılı aşkın bir zamana yayılan yazıları, konuşma kayıtlarından derlemeler ve kendisi ile yapılan söyleşilerden oluşan Simgesel Düşünme adlı kitap 2012 yılında, Aydınlanma Sorunu ve Değerler adlı kitabının genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 2. baskısı ise 2014 yılında Anadolu Aydınlanma Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı.
Metin Bobaroğlu, İstanbul'da her yıl şubat ayında düzenlenen '360 Dereceden Aşk' adlı kültür, sanat ve yaşam festivaline 2016-2020 yılları arasında konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca, Radyo Cazkolik'te yayınlanan 'Jazz, Müzik ve Kadın' adlı radyo programında 2017-2020 yılları arasında 'tasavvuf ve caz' başlıklı sohbetleriyle yer aldı.