Terör engeli kalktı özel izinle üretim başladı! 29 yıl sonra bir ilk: Kilosu 5 Bin TL’den satılıyor

Terör engeli kalktı özel izinle üretim başladı! 29 yıl sonra bir ilk: Kilosu 5 Bin TL’den satılıyor

Hakkari’nin o köyünde terör engeli kalktı özel izinle üretim başladı. 29 yıl sonra topraklarına dönen vatandaşlar, bölge için önemli gelir kaynaklarından olan o ürünü tekrar toplamaya başladı. Altın değerinde olan ürünün kilosu 5 Bin TL’den satılıyor…

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kavuşak köyü sakinleri, yaşanan terör olayları nedeniyle uzun yıllar köylerini terk etmek zorunda kalmıştı. Ancak, 1995 yılından beri terk ettikleri köylerine Kaymakamlık izniyle geri döndüler ve yüksek rakımlı yaylalarda arıların yuva yaptığı kaya oyuklarından ve ağaç kavuklarından elde ettikleri balları toplamaya başladılar.

29 YIL SONRA ÖZEL İZİNLE GERİ DÖNDÜLER

29 yıl sonra Kaymakamlıktan aldıkları özel izinle köylerine dönen yöre halkı, geçimlerini desteklemek için kaya balı toplamaya başladı. Yüksek rakımlı yaylalardan toplanan bu ballar, kilosu 5 bin TL'den alıcı buluyor.

hakkaride-29-yil-sonra-kaya-bali-hasadi-basladi-1.jpg

KOLAY ÇIKARILAN BİR ÜRÜN DEĞİL

Köy sakinlerinden Ali Sayır, yıllardır çeşitli bölgelerde arıların izini sürerek bal topladığını belirtti. Sayır, "Kaya balı kolay elde edilen bir ürün değil. Buradan 3-4 kilogram bal çıkardık. Kaya balının kilogramı 5 bin lira. Yıllardır dağları dolaşarak geçimimi bu şekilde sağlıyorum. Burada çok kaliteli ve farklı bir bal elde ediyoruz. Yaylalarımızda kaya balı var ve burayı tekrar görmekten mutluyuz" şeklinde konuştu.

hakkaride-29-yil-sonra-kaya-bali-hasadi-basladi-2.jpg

BÖLGE HALKININ ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI

Kaya balı, yöre halkı için sadece bir besin kaynağı değil, aynı zamanda önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Yüksek dağlarda ve yaylalarda elde edilen bu özel bal, hem kalitesiyle hem de pazar değeriyle dikkat çekiyor. Kavuşak köyü sakinleri, kaya balı hasadı ile hem geleneklerini yaşatıyor hem de ekonomik olarak destek buluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN