Memurluğu bırakıp tarlaya döndüler: Şimdi kazançları 10 maaşa bedel

Memurluğu bırakıp tarlaya döndüler: Şimdi kazançları 10 maaşa bedel

Edirne’nin Yolüstü köyünde yaşayan Fevziye ve Emine Sakarya kardeşler, şehir hayatını geride bırakarak köylerine döndü ve babalarından miras kalan 176 dönümlük arazide çeltik üretimine başladı.

Babalarının 1991 yılında vefat etmesinin ardından, Emine Sakarya (64) memurluk kariyerine devam ederken, Fevziye Sakarya (60) esnaflık yapıyordu. Ancak 1997 yılında Emine, köy yaşamına dönerek çeltik üretimini denemeye karar verdi. Kısa sürede bu alanda başarı kazanan Emine’ye, kardeşi Fevziye de katıldı ve birlikte tarımsal üretimi sürdürmeye başladılar. Gösterdikleri azim ve kararlılıkla köy halkına da ilham kaynağı oldular.

img-3630.jpeg

Emine Sakarya, çeltik üretimine başladığı ilk günleri şöyle anlatıyor: “Babamın vefatından sonra arazimizi bir süreliğine icara vermiştim. Memurluk beni sıkmaya başlayınca, kendi toprağımı işlemek istedim. İlk denememde başarılı olunca, üretime devam etmeye karar verdim. Başlangıçta her şey insan gücüyle yapılıyordu, bu yüzden zorluydu; ama şimdi teknoloji sayesinde işlerimiz çok daha kolay hale geldi.”

img-3631.jpeg

Kardeşlerden Fevziye Sakarya ise, tarımın geçmişte ne kadar zahmetli olduğunu vurgularken, günümüzde makineleşmenin işleri oldukça kolaylaştırdığını belirtiyor: “Önceden her iş elle yapılırdı, şimdi ise makineler sayesinde bir haftada tüm hasadı toplayıp depolayabiliyoruz. Erkek ya da kadın fark etmeksizin herkes bu işi rahatlıkla yapabilir.”

Çeltik üretiminde suyun önemine dikkat çeken Fevziye, “Çeltik su içinde yetişir, bu yüzden su olmazsa olmazdır. Çamurlu bir iş ama sonuçları çok güzel,” diyor. Kardeşler, köyde ve çevrede saygıyla karşılandıklarını, yaptıkları işin takdir edildiğini ifade ediyorlar. “En iyi bildiğimiz işi yapıyoruz,” diyen Fevziye, gıda üretiminin önemine vurgu yaparak, herkesin bu alana yönelmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu iki kız kardeş, köydeki gençlere ve diğer kadınlara örnek olurken, tarımın sadece bir geçim kaynağı olmadığını, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu da gösteriyorlar. Fevziye ve Emine Sakarya’nın hikayesi, tarımın gücünü ve doğayla iç içe bir yaşamın güzelliklerini ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN