Her damlası çok değerli! Günde 100 kilo olsa yine satılır: Taleplere artık yetişemiyor

Her damlası çok değerli! Günde 100 kilo olsa yine satılır: Taleplere artık yetişemiyor

Her bir damlası çok değerli! Günde 100 kilo olsa bile yine satılır! İsteyen çok! Öyle ki taleplere artık yetişemiyor...

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Aksicim köyünde yaşayan Kamuran (56) ve Asim Yalçın (58) çifti, 1986 yılında ilk mandalarını alarak süt üretimine adım attı. Yıllar içinde manda sayısını artıran çift, devlet desteği ile sürüsünü genişletti ve üretim kapasitesini yükseltti.

MANDA SÜTÜNE TALEP ARTIYOR

manda.webp

Vize ilçesinin Istanca Dağları eteklerinde otlayan mandalar, organik ve lezzetli sütleriyle bölge halkı ve çevre illerden büyük talep görüyor. Yalçın çifti, her geçen yıl manda sayısını artırmalarına rağmen, malakların (yavru) süt emmesi nedeniyle süt üretiminde düşüş yaşandığını belirtti. Şu an itibarıyla 80 mandadan günlük ortalama 30 litre süt elde edebiliyorlar.

ORGANİK SÜT TALEBİ PATLAMA YAŞADI

Kamuran Yalçın, 38 yıldır manda besiciliği yaptığını ve mandanın diğer hayvanlara göre bakımının daha zahmetli olduğunu dile getirdi. Yalçın, manda sütünün organik olduğunu ve bu sebeple büyük bir talep olduğunu dile getirdi.

Manda sütü, içerdiği yüksek yağ oranı ve besleyici özellikleriyle diğer süt çeşitlerinden daha değerli olarak kabul ediliyor. Yalçın, "Süt az olduğu için talebe yetişemiyoruz. Talep çok günde 100 kilogram bile üretebilsek satarız. Kırklareli, İstanbul, ve Tekirdağ'dan arayanlar çok oluyor. Bizim sütümüz organik olduğu için yoğun talep var. Kaymağı, peyniri, yoğurdu çok güzel oluyor" dedi.

manda-1-001.webp

Hayvanlarına olan bağlılığını dile getiren Kamuran Yalçın, "Bir ara satalım diye düşündük ama 'ben onlarsız yapamam' dedim. Satmaya karar versek herhalde bir tane bırakırım. Onlarsız yapamam ben. Çünkü çocukluğumda babamlar da vardı, biz alışığız. Allah'ıma binlerce şükür ben hayatımı hep besicilik yaparak sağladım" şeklinde konuştu. Yalçın, yıllardır manda sütünden elde ettikleri kazançla hayatlarını sürdüğünü ve bu işi sevgiyle yaptığını belirtti.

Asim Yalçın ise manda sütünün kalitesine dikkat çekerek, geçimlerini bu sütle sağladıklarını vurguladı. Devlet desteği sayesinde manda sayısını artırmayı planladıklarını ifade eden Asim Yalçın, bir mandanın günlük ortalama 6 kilogram süt verdiğini ve bu sütün yüksek yağ oranı sayesinde lezzetinin arttığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN