Haberi olmayan yandı! Yeni uygulama 3 gün sonra başlıyor: Artık zorunlu olacak

Haberi olmayan yandı! Yeni uygulama 3 gün sonra başlıyor: Artık zorunlu olacak

Haberi olmayanlar yandı! Yeni uygulama 3 gün sonra başlıyor! Ticaret Bakanı Ömer Bolat uyardı, artık zorunlu olacak...

Ticaret Bakanlığı, emlak piyasasında tüketiciyi korumak ve sahte ilanların yol açtığı fiyat manipülasyonlarını engellemek amacıyla "Doğrulanmış İlan" uygulamasını hayata geçiriyor. 15 Eylül’de devreye alınacak olan bu düzenleme, özellikle taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmeyi hedefliyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile birlikte, emlak ilanları artık daha güvenli hale gelecek. Bu sistemin zorunlu kullanımı ise 1 Ocak 2025 itibarıyla başlayacak.

YENİ SİSTEMLE İLANLAR GÜVENCE ALTINDA

Emlakta Yeni Dönem: 10 Soruda 'Doğrulanmış İlan' Düzenlemesi | SerMimar.Net

Bu yeni uygulama sayesinde, platformlardaki emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, onun birinci veya ikinci derece yakınları ya da yetkilendirilmiş emlak işletmeleri tarafından verilebilecek. E-Devlet üzerinden yapılacak yetkilendirme işlemleri ile taşınmaz sahipleri, emlak işletmelerine güvenli şekilde yetki verebilecek. Yetkilendirme sürecinde, taşınmazın hangi işletme aracılığıyla ilana çıkarılacağı ve bu yetkinin ne kadar süreyle geçerli olacağı gibi bilgiler netleştirilebilecek.

ALIM-SATIM VE KİRALAMA SÖZLEŞMESİ ZORUNLULUĞU DEVAM EDİYOR

Emlak Haberleri | Güncel Emlak Haberleri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemenin devreye girmesine sayılı günler kala önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların yetkilendirme süreci konusunda herhangi bir endişeye kapılmaması gerektiğini vurgulayan Bolat, "Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat ayrıca, EİDS üzerinden verilen yetkinin, emlak işletmelerinin düzenlemesi gereken diğer belgelerin yerini almadığını belirtti. "Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den doğrulandığına yönelik bir logo yer alacak" dedi.

1 OCAK 2025'TEN İTİBAREN TAMAMEN ZORUNLU OLACAK

EİDS Yetki Doğrulama Sistemi Devrede

Emlak ilanlarında doğrulama süreci, 15 Eylül ile 31 Aralık 2024 arasında bir geçiş dönemi olarak uygulanacak. Bu dönemde, doğrulanmamış ilanlar da yayınlanabilecek ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS logosu yer alacak. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise sadece yetki doğrulaması yapılmış ilanlar yayınlanabilecek.

Bakan Bolat, bu sistemin sahte ve yanıltıcı ilanların engellenmesine, fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesine ve emlak sektöründe adil rekabetin sağlanmasına katkı sunacağını belirtti. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerinin faaliyetlerini sürdüremeyeceği uyarısında bulunarak, yetkisiz işletmelerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli belgeleri almalarını tavsiye etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN