Biden Erdoğan'ı ne için ikna etmeye çalışacak? ABD'li yetkililer 'Beyaz Saray' buluşması için Reuters'a konuştu

Biden Erdoğan'ı ne için ikna etmeye çalışacak? ABD'li yetkililer 'Beyaz Saray' buluşması için Reuters'a konuştu

Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden'ın resmi davetlisi olarak Washington'a yapacağı ziyarete dair ayrıntılar çıkmaya devam ediyor. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Biden yönetiminin Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları uygulama konusunda ikna olmadığını ve bu konudaki rahatsızlığını Erdoğan'a ileteceğini belirtti.

ABD'li yetkililer, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması planlanan Beyaz Saray'da Joe Biden ziyaretinin masasında Ukrayna krizi ve Rusya ile ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin yaptırımları uygulama konusundaki tutumu gibi önemli konuların ele alınacağını ifade etti. Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, Washington'un, Erdoğan'ı Ukrayna'ya karşı savaşta kullanılabilecek çifte amaçlı ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya'ya ulaşmasını engellemesi için ikna etme fırsatı olarak gördüğünü belirtti.

'ABD TÜRKİYE'NİN YAPTIRIMLARI UYGULADIĞINA İKNA OLMADI'

ABD'nin, Türkiye'nin Rusya'ya yaptırımları delmediğine dair emin olma baskısı yaparak Ankara'yı ikna etmeye çalıştığı bilgisine yer verildi. Türkiye'den bazı kişi ve şirketlere yönelik yaptırımların delindiği gerekçesiyle Washington'un baskı uyguladığı ifade edildi. ABD, Türkiye'den bazı kişi ve şirketlere yaptırımları deldikleri gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

ABD'li yetkili, "ABD'nin kurumları Türkiye'nin yaptırımları uyguladığına ikna olmuş değil. Göz yumdukları bazı şeyler var. Şirketlere gidip onlara yasaklı insanlarla ticaret yaparlarsa yaptırıma maruz kalacaklarını söylemeleri gerekiyor" dedi.

'BİR FIRSAT PENCERESİ OLUŞTURACAK'

Türk yetkililer ise Biden-Erdoğan görüşmesinin, ikili ilişkiler açısından bir fırsat penceresi oluştuğu sırada gerçekleşeceğini ifade etti. Ocak ayında İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yakmasıyla ilişkilerde bir yumuşama dönemine girilse de, Ankara-Washington hattında hala kapanmamış birçok dosya bulunuyor.

Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in perşembe ve cuma günü Ankara'da ABD Temsilciler Meclisi'nin bazı üyeleriyle bir araya gelmesinin ardından, yine cuma günü Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın Temsilciler Meclisi üyeleri ile bir araya geleceği ifade edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN