Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 'gizli tanık' iddianamesine onay

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 'gizli tanık' iddianamesine onay

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında, Serdar Sertçelik’in iddiaları üzerine hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede 11 sanığa çeşitli suçlamalar yöneltildi.

Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi, 18 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak.

İDDİANAMENİN DETAYLARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianamede, gizli tanık Serdar Sertçelik’in sosyal medya üzerinden paylaştığı ses kayıtlarında, Öner, Çelik, Demircan ve Gültekin hakkında ciddi iddialarda bulunduğu ve bu iddialar üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

İddianamede, sanıkların Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmalarda adli kolluk olarak görev aldıkları ve gizli tanık Sertçelik’i tanıdıkları kaydedildi. Sanıkların, Sertçelik hakkında gizli tanıklık kararı alınmadan önce dahi soruşturma sürecinde koruyucu tavır takındıkları vurgulandı.

GÖZALTI KARARININ ENGELLENMESİ VE USULSÜZ RAPOR

Sertçelik’in, 24 Kasım 2023’te gözaltına alınacağını düşünmesi üzerine yurt dışına kaçma planı yaptığı anlatılan iddianamede, emniyet mensubu sanıkların gözaltı kararının uygulanmasını önlemek amacıyla usulsüz bir doktor raporu temin ettikleri belirtildi. Bu rapor sayesinde Sertçelik’in gözaltına alınamadığı ve 27 Kasım 2023’te mevcutlu olarak mahkemeye çıkarılması gereken durumda konutu terk etmemesi gerektiği halde kaçtığı ifade edildi.

SORUŞTURMA BİLGİLERİNİN SIZDIRILMASI

İddianamede, sanıkların, gizli tutulması gereken soruşturma bilgilerini paylaşarak soruşturmanın selametini tehlikeye attıkları belirtildi. Şevket Demircan’ın talimatı üzerine, Kerem Gökay Öner ve Murat Çelik’in bilgisi dahilinde teknik araçlarla hukuka aykırı şekilde yapılan izlemelerle ilgili olarak soruşturma bilgilerini gizli tutmayarak, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri tespit edildi.

İDDİANAMENİN SONUÇLARI

Sanıkların “adli görevi kötüye kullanma”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “tanığı etkilemeye teşebbüs” ve “suçluyu kayırma” suçlarını işlediği ifade edildi. Ayrıca, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk, Ramazan Kubat ve Erdoğan Sertçelik'in de Serdar Sertçelik’in konutu terk etmeme kararını bilmelerine rağmen kaçmasına yardım ettikleri kaydedildi.

Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianameyle, suç örgütü ve emniyet mensuplarının yasa dışı eylemleriyle ilgili davanın ilk duruşması 18 Temmuz’da yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN