Ayçiçek yağına zam var mı? Trakya Birlik Başkanı açıkladı: "Su fiyatları bile yağdan daha pahalı"

Ayçiçek yağına zam var mı? Trakya Birlik Başkanı açıkladı: "Su fiyatları bile yağdan daha pahalı"

Milyonlarca tüketici merak ediyor: Ayçiçek yağına zam var mı? Trakya Birlik Başkanı'ndan açıklama geldi: "Su fiyatları bile yağdan daha pahalı" diyerek açıkladı...

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bu yıl yaşanan kavurucu sıcaklar ve kuraklık nedeniyle yağlık ayçiçeği üretiminde düşük verim riski yaşanmayacağını açıkladı. DHA'nın haberine göre Kırbiç, ülkenin mevcut yağ ihtiyacının yarısının yerli üretimle karşılandığını, geri kalan yarısının ise ithalat yapılmadan desteklemelerle karşılanabileceğini belirtti.

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Ortaklarımıza ürün bedelinin tamamı ödendi - Son Dakika Ekonomi Habeleri

Kırbiç, hem üreticiler hem de Trakya Birlik olarak ithalata karşı olduklarını ifade ederek, "Biz ülkemizde bunun üretilmesi taraftarıyız. Bunun farklı yönleri de var. Artık yurt dışındaki bu ürünü satış yapan ülkeler çekirdeği değil de ham yağ verme yoluna gittiler. Bu belki de ileride mamule dönecek. Rafine ederek gönderecekler. Bunun da farklı sıkıntıları var. Burada bu işi yapan bizim kırma sanayimiz var. Çok ciddi oranda da yani ülke ihtiyacını çok yükseğinde bir kırma sanayi kapasitemiz var. Bunun yanında bu ürünün çekirdek geldiğinde küspe ihtiyacımız var, yemlik üretmek, hayvan yemi için. Burada bir sekteye uğrama oluşabilir" dedi. Kırbiç, Türkiye'nin güçlü bir kırma sanayi kapasitesine sahip olduğunu ve yerli üretimin yemlik küspe ihtiyacını karşılamada da önemli olduğunu vurguladı. Bu nedenle, Tarım Bakanlığı'nın desteklemeleri artırması ve çiftçilerin motive edilmesi gerektiğini belirtti.

YAĞ FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENMİYOR

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşur

Şafak Kırbiç, düşük verim nedeniyle yağ fiyatlarının artacağına dair endişelerin yersiz olduğunu söyledi. "Böyle bir şey söz konusu değil. Ancak şöyle bir durum var; yağ fiyatları hakkında ülkemizde yani çok algı yaratılmakta yüksekmiş gibi ama inanın gerçekten şu anda yağ fiyatları ülkemizde olması gerekenin çok altında. Burada üreticinin de bu sektördeki bu işi yapan insanların da para kazanması gerekmekte" dedi. Kırbiç, geçmişte yaşanan yağ kuyrukları ve yağ bulunamama gibi sorunların artık söz konusu olmadığını belirterek, bu tür algıların yanlış olduğunu ifade etti.

"İKİ LİTRE SU, BİR LİTRE YAĞ HALİNE GELDİ"

Trakya Birlik açıkladı! Ayçiçeği ön alım fiyatı belli oldu! - Gündem Haberleri

Kırbiç, yağ fiyatlarının su fiyatlarıyla karşılaştırıldığında çok düşük kaldığını belirtti. "İnanın bugün iki litre su, bir litre yağ haline geldi ki insanların bir günlük su gideri belki de bir haftalık, on günlük yağ giderinden daha yüksek. Ama o hiç konuşulmamakta. Baktığımızda işte 'yağ fiyatı çok yüksek' gibi, sanki insanlar böyle sürekli çok yüksek miktarda yağ kullanıyormuş gibi piyasada öyle bir algı yaratılmakta. Bugün bir kişinin günlük yağ gideri bir tek sigaranın fiyatı bile değil, yarı fiyatı kadar. Yani iki günlük yağ gideri bir tek sigara parası. Buraya baktığımızda da yağın pahalı olduğunu söylemek gerçekten de mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN