Eti, sütü geçtik meyvede bile hile var

Eti, sütü geçtik meyvede bile hile var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı insan sağlığını tehdit eden 96 firmanın 150 sağlıksız ürününü tüketicilerle paylaştı. Hileli ürünler içinde domuz eti bile yer alıyor. TBM Onursal Başkanı Ağaoğlu, “Meyveler üzerinde kalan zirai kalıntılar ve mumlamalar tüketici sağlığını olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

İnsan sağlığı her geçen gün daha fazla tehlikeye atılıyor. Daha önce de markaları teşhir edilen, birçok gıda üreticisi halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Tüketiciler tarafından anlaşılmayan ve fark edilene kadar çoktan sofralarımıza kadar ulaşan gıda ve gıda ürünlerine ilaç etken maddesi bile katılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve kahvenin yer aldığı 96 firmaya ait 150 parti ürün Bakanlığın internet sitesinden kamuoyuna duyuruldu.

Piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında bakanlıkça 2012’den bu yana 642 firmaya ait bin 323 parti ürünün ismi açıklanmıştı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kontroller sonucunda bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 30 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ay çiçek ve zeytin yağlarına ait bilgiler de tüketicilerin bilgisine sunuldu. Söz konusu ürünlerde yağ asitleri kompozisyonu, başka tohum yağları tespit edildi. Et ve et ürünlerinde de laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 29 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği aralarında sucuk, köfte, kıyma, kebabın da aralarında bulunduğu ürünlere ait bilgiler verildi. Örnek olarak köftede domuz eti, kanatlı eti, sakatat, dana sucukta baş eti tespit edildiği aktarıldı. Süt ve süt ürünlerinde ise taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 28 gıda işletmesinin ürettiği yoğurt, tulum ve eritme peynirleri ile kaymak ve tereyağının da aralarında bulunduğu ürünlere ait bilgiler aktarıldı.

Laboratuvar sonuçlarına göre söz konusu ürünlerde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi. Açıklamada, takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 3 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlere ait bilgiler de yer aldı. Bitkisel karışımlı macunun içinde ilaç etkin maddesi “sildenafil”e rastlandığı bildirildi.

Balda da kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 3 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünler, kahvede 1, çikolatada ise 3 gıda işletmesinin ürünlerine ait bilgiler vatandaşın bilgisine sunuldu. Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeyi ise Bakanlığın ‘www.tarim.gov.tr’ adresi tam olarak veriyor.

GÜZEL GÖRÜNSÜN DİYE SÜSLÜYORLAR

İnsan sağlığını tehdit eden ürünlerin sadece et, süt ve yağ ürünlerinde yapılmadığını belirten Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Türkiye’deki yaptırımların ve yasaların bunların önüne geçemediğini söyledi. Ağaoğlu şöyle devam etti: “Gıda da yapılan bu oyun halk sağlığını derinden etkiliyor. Özellikle et ve süt ürünlerinde bilinçli bir şekilde oluşturulan insan sağlığını tehdit eden bu oyuna Bakanlık artık bir dur demeli. Tabi bu oyun sadece bu ürünlerde değil meyve ve sebze ürünlerinde de gerçekleşiyor. Meyveler üzerinde kalan zirai kalıntılar, tüketici sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin elmanın tezgahta bir albenisi olması için bazı üreticiler bunu mumla kaplıyor ve meyve oldukça diri ve taze görünüyor. Bu ve bunun gibi oyunlarla tüketicilerin kanser olma riski de artıyor.” Ağaoğlu, buna engel olmanın en etkili yolunun sıradan bir halk sağlığını tehdit eden bir olay değil de bunu bir kanun haline getirip toplu olarak bir yatırımın devreye alınması gerektiğini vurguladı.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Gıda Mühendisi Sedat Kuru ise konuyla ilgili şu yönde açıklamalarda bulundu: “Bu hileleri tüketiciler kesinlikle anlayamaz. O yüzden Bakanlığın denetimlerine güvenmemiz lazım. Sahtecilik yapan firmalar maliyeti düşürmek için ucuz karşımlar yapıyorlar. Bunu da ucuza satıp, daha fazla kazanıyorlar. Resmen vatandaşın cebinden para çalıyorlar. Bu ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Özellikle çikolata ve kahve gibi ürünlerde kullanılan ilaç etken maddeleri, tehlike saçıyor. Bu etken madde normal şartlarda bile doktor kontrolünde tedavi için kullanılıyor. Şu an alınan bu tedbir önleyici değil. Bu ürünler birçok vatandaşımızın ve bizim sofralarımıza belki de geldi. Hemen hemen her üründe aynı şeyler oluyor. Yani sürekli aynı teşhir yapılıyor. Bakanlığın bunun öncesinde bir tedbir alması lazım.”

BAKANLIK MARKALARI İFŞA ETTİ

Aralarında et, süt, bal, çikolata, kahve, bitkisel yağ, yoğurt gibi gıdaları üreten bazı firmaların, 150 parti ürününde, taklit veya tağşiş yapıldığı ortaya çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinde tüketicilere duyurduğu listede 96 firma yer alıyor. Listedeki ürünlerde taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilavesi olduğunun tespiti bilgisi tüketicilere aktarıldı. Listeye göre;

* 30 ay çiçek ve zeytin yağı üreticisi firması.

* 29 sucuk, köfte, kebap, kıyma gibi et ürünleri üreten firması.

* 28 yoğurt, tulum peyniri ve tereyağı üreticisi olan firması.

* 3 bal firması.

*1 kahve ve 3 adet de çikolata üreten firma yer alıyor.

 

DOMUZ ETİ BİLE YEDİRMİŞLER

* Simay Yağ ve Çay Sanayi Tic. Ltd. Şti, Demir Kerem, Simay Demirgöksel, Simay markalarında Yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ay çiçek yağından başka tohum yağları tespiti.

* Zeytindağ Gıda Otomotiv Nakliye Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti, Körfezbirlik, Emiralem, Zeytindağ markalarında Yağ asitleri kompozisyonu, Sterol kompozisyonu, mumsu maddeler, yağ asidi etil esterleri, ECN-42 farkı (tohum yağlarının tespiti).

* Öz Trakyalım Obam-İlkay Tatlıcı’nın ürettiği keçi yoğurdunda jelatin (Obam), manda yoğurdunda bitkisel yağ (Obam tarihi Silivri) bulunmuştur.   İstanbul Ümraniye’deki Soyak Et’in dana eti kıymasında tek tırnaklı eti tespit edildi.   İstanbul Çekmeköy’deki Baba Oğul Et Lokantası’nda dana etinden yapılan tas kebabında at eti bulundu.   Aydın Efeler’de yer alan Demet Yemek Sanayi Gıda Hayvan Ltd. Şti ve Nehir Pide Kebap Çorba Salonu’nda yemeklerinde ve etlerde domuz eti kullanıldığı ortaya çıktı.

* İstanbul Fatih’te Saroz Bijuteri Aksesuar San. ve Tic. Ltd. Şti. (Miss Döner), et dönerde kanatlı eti kullandı.   İstanbul Kartal’da Velioğulları Pide Lahmacun Lavaş Salonu lahmacun yapımında kanatlı eti kullandığı ortaya çıktı. * İstanbul Küçükçekmece’de Herbalmed Gıda Ür. İmal. ve Paketleme S&A 30 Days Naturel Herbal Capsules ürününde ilaç etkin maddesi (sibutramin) kullanımı gerçekleştirdi.

* İstanbul Çatalca’da Sofram Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Festal isimli ürününde ilaç etkin maddesi (sildenafil) kullandığı görülmüştür.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN