Türkiye'de balık bolluğu bitiyor! Boyutları küçücük kaldı: Böyle giderse kırmızı etten pahalıya satılacak

Türkiye'de balık bolluğu bitiyor! Boyutları küçücük kaldı: Böyle giderse kırmızı etten pahalıya satılacak

İklim değişikliği deniz canlılarının yeteri miktarda beslenmesini de etkiliyor. Hal böyle olunca balıkların boyutu git gide küçülüyor. Bunun yanı sıra fiyatlara da etki eden bu duruma ilişkin uzmanlar önemli açıklamalarda bulunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

İklim değişikliğinin getirdiği kuraklık yalnızca yeryüzündeki canlıları değil suyun altındaki canlıları da etkiliyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos aylarında deniz yüzey sıcaklığı rekor dereceyi görerek 20,98 dereceye çıkmıştı. Bunun yanı sıra yağışların yetersiz olması yerli balıkların yeteri kadar büyümesinin önünde bir engel oldu.

yeni-proje-12-002.jpg

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE NE BEKLİYOR BİLEMİYORUZ”

İklim değişikliğinden balıkların da etkilendiğini ifade eden İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, "Bu yıl yağışlar çok az oldu. Bu nedenle önümüzdeki süreçte bizi ne beklediğini bilmiyoruz. Eylül itibarıyla yağışlara bağlı olarak balığın çok ya da az olacağını yaşayıp göreceğiz. Ancak Karadeniz'de palamut avcılığından umutluyuz. Çünkü şu anlık yavruların olduğu görülüyor" dedi.

yeni-proje-13-002.jpg

HAVA DURUMU BALIKLARI ETKİLİYOR

Mevsimlerin de etkisiyle balık çeşitliliğinin değişkenlik gösterdiğini ifade eden Çakan, aynı zamanda günün aydınlığı ve karanlığının da etkisinden söz ederek şunları belirtti:

"Balıkların en büyük beslenme kaynaklarından biri yağmur damlacıkları ve yağışlarla birlikte dere ile vadilerden akan kaynaklardır. Ancak kuraklık olduğu için bu akış duruyor ve balıklar beslenmediği için yeterli boyuta ulaşmıyor, gıda olarak tüketilecek büyüklüğe gelemiyor.”

yeni-proje-14-002.jpg

O TARİHE KADAR BALIK FİYATLARI YÜKSEK SEYREDEBİLİR

Mehmet Şahin Çakan, 15 Nisan'dan 1 Eylül'e kadar av yasağının devam ettiğinin altını çizerek, "Bu yasak sürecinde 15 Temmuz'dan 1 Eylül'e kadar trol avcılığı serbest. Bu da deniz kıyılarının 6 mil dışında uluslararası suda avcılık yapmak demek. Şu an trol avcılığı ile en çok pembe karides ve kalamarlar uluslararası sudan gelip işleniyor. Endüstriyel gemiler 1 Eylül'de çalışmaya başlayana kadar balık fiyatları yüksek seyredebilir. Yasak süresince trol avcılığı kapsamında küçük ölçekli balıkçılar avcılık yapıyor. Şu anda piyasada gördüğünüz balıklar trol avcılık ile tutulan balıklar ve daha az miktarda avlandığı için de fiyatın yüksek olmasına neden oluyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN