MB Başkanı Karahan faiz tartışmalarına noktayı koydu: Sadece haziran verisiyle çıkarım sağlıklı olmaz

MB Başkanı Karahan faiz tartışmalarına noktayı koydu: Sadece haziran verisiyle çıkarım sağlıklı olmaz

Milyonlarca insanın beklediği TÜİK'in haziran enflasyon rakamı yıllık yüzde 71,60, altı aylık yüzde 24,73 ve aylık yüzde 1,64 oldu. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduklarına dikkat çekerek, "Oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" diye konuştu. Karahan'ın bu değerlendirmesi ekonomist Hakan Kara tarafından "Doğru zamanlama ile yapılan yerinde bir müdahale, tebrik ediyorum." şeklinde yorumlandı.

Sıkılaştırma politikası kapsamında, Merkez Bankası (TCMB) politika faizini kademeli olarak artırdı. Mart 2024'te son yapılan faiz artışı ile birlikte politika faizi yüzde 50 seviyesine ulaştı. TCMB, son üç aydır ise faiz oranını sabit tutmayı tercih etti. Mayıs 2024'te yıllık enflasyon yüzde 75.45 ile son 20 yılın en yüksek seviyesini görerek alarm zillerini çaldı. Sonrasında ise düşüş trendine giren enflasyon, Haziran ayında yüzde 71.60'a geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğuna dikkat çekerek bu nedenle para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini belirtti.

Karahan, yaptığı açıklamada "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz" diyen Karahan enflasyonu düşürme konusunda "son derece kararlı" olduklarına dikkat çekti.

"TEK BİR VERİ ÜZERİNDEN ÇIKARIM YAPMAK SAĞLIKLI OLMAZ"

"Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor" diyen Karahan, bunun fiyatlara da yansımaya başladığını gördüklerini söyledi ancak tek bir veri üzerinden çıkarım yapmadıklarına dikkat çekti.

"Oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" diyen Karahan, "Merkez Bankası kararlılığı ve ihtiyatı ile hareket ediyoruz" dedi.

TCMB Haziran itibarıyla yıllık enflasyonda başlayan düşüş ile yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine inmesini bekliyor. Reuters anketinde piyasanın yıl sonunda enflasyon beklentisi ise yüzde 42 civarında.

HAKAN KARA: DOĞRU ZAMANLAMA İLE YAPILAN YERİNDE BİR MÜDAHALE

Karahan'ın faiz indirimiyle alakalı değerlenmelerini ekonomist Hakan Kara, "Doğru zamanlama ile yapılan yerinde bir müdahale" şeklinde yorumladı.

Kara'nın paylaşımı şu şekilde:

"TCMB Başkanı Sayın Karahan erken faiz indirimi tartışmalarına noktayı koymuş.
Doğru zamanlama ile yapılan yerinde bir müdahale, tebrik ediyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN