Eski Bakan Turhan'ın Kuzey Marmara Otoyolu'na CEO olmasının yankıları sürüyor: Tek kalemde 4 milyar dolarlık kıyak

Eski Bakan Turhan'ın Kuzey Marmara Otoyolu'na CEO olmasının yankıları sürüyor: Tek kalemde 4 milyar dolarlık kıyak

Eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'ın görevde iken kasasını doldurduğu Kuzey Marmara Otoyolu'na 1 milyon TL maaşa CEO olmasının yankıları sürerken, ortaya yeni bilgiler çıktı. Sözleşme değişikliğiyle Kuzey Marmara Otoyolu şirketine 4 milyar dolarlık ekstra kaynak yaratıldığı anlaşıldı.

Cahit Turhan, 2018 yılında Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO'su iken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak göreve başladı. Ancak, eski şirketi 2019 yılında Kuzey Marmara Otoyolu projesinde 2 milyar 187 milyon dolar ek maliyet artışı aldı. Şirket, başlangıçtaki yatırım maliyeti ile bu otoyolu bitiremediği gerekçesiyle yeni kredi almak zorunda kaldı. Bu yeni krediyi Hazine üstlendi ve şirket lehine araç geçiş garantisi artırıldı.

4 MİLYAR DOLARLIK KIYAK

2020 yılında bakanlıktan ayrılan Turhan, 2024 yılında yeniden aynı şirkete CEO olarak döndü. Prof. Dr. Uğur Emek, KARAR'daki köşe yazısında, bu süreçte, bir sözleşme değişikliği ile görevli şirketlere 4 milyar dolara yakın ekstra gelir yaratıldığını yazdı.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun ihalesi 2016 yılında yapılmış ve 16 Eylül 2019 tarihinde yapılan sözleşme değişikliği ile yatırım maliyeti ve araç garanti sayısı artırılmış, sözleşme süresi uzatılmıştı. Bu değişiklikler, başlangıçta verilen 1,9 milyar dolar gelir garantisinin 5,8 milyar dolara çıkmasına neden olmuştu.

ŞİRKETİN BORCUNU DA DEVLET ÜSTLENDİ

Çiğdem Toker'in Sözcü gazetesindeki köşe yazısına göre, ek maliyet artışının yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kamu Finansmanı Raporu’na göre, Kurtköy-Akyazı kesimi için 16 Eylül 2019'da Borç Üstlenim Anlaşması imzalanmış ve otoyolun toplam maliyeti 3,6 milyar ABD Doları’na yükselmişti. Aradaki fark ise 1 milyar 449 milyon 313 bin 832 ABD Doları olarak belirlenmişti.

Ayrıca, Kınalı-Odayeri kesimi için de 16 Eylül 2019'da Hazine tarafından bir borç üstlenimi daha yapılmış ve proje maliyeti 2 milyar doları geçmişti. Net fark ise 737 milyon 581 bin 282 dolar olmuştu. Bu iki kesimde 2017'den 2019'a kadar geçen sürede 2 milyar 187 milyon dolar ek maliyet artışı ortaya çıkmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN