ASO Başkanı Seyit Ardıç: İsraf ve şeffaflık için mali kural şart

ASO Başkanı Seyit Ardıç: İsraf ve şeffaflık için mali kural şart

Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalara yönelik iş dünyasından birçok mesaj geliyor. ASO Başkanı Seyit Ardıç, sıkı para politikasına maliye politikasının da sıkılaştırılarak destek vermesi gerektiğini söyleyerek, israfın önlenmesi, şeffaflık içeren bir maliye politikası ve bunu sağlamak için de ‘Mali Kural’ getirilmesini önerdi. Ardıç, “Maliyetlere katlanmaya razıyız. Yeter ki enflasyon düşsün artık önümüzü görelim” dedi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısında konuşan Başkan Seyit Ardıç, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Ardıç, sıkı para politikasına, maliye politikasının sıkılaştırılarak destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, israfın önlenmesi, uzun vadeli düşük getirili projelerin ertelenmesini, şeffaflık içeren bir maliye politikası için ‘Mali Kural’ getirilmesini istedi.

Şeffaf bir mali yönetim için mali kural önerisi sunan Ardıç “Mevcut durumda, kamu harcamalarını kısarak, mali disiplinin ivedi bir şeklide sağlanması şarttır. Para politikasında başlayan sıkılaştırma sürecine mutlaka maliye politikası da eşlik etmelidir. Aksi halde enflasyonla mücadelede başarıya ulaşılamayacaktır. Mali disiplinin sağlanmasında uygulamaya konulacak politikalarda şeffaflık dikkate alınmalıdır. Bunun gerçekleşmesi için de mali kuralın devreye alınması daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

Mali kural ise, kamu mali politikalarının belirli ekonomik gelişmelere göre zorunlu olarak ayarlanması anlamına geliyor. Türkiye’de 2010 yılında, bütçe açığı ve büyüme oranına göre kamu harcamalarının seviyesine yönelik bir mali kural önerilmiş ve yasa taslağı da hazırlanmış fakat hayata geçirilememişti.

Öte yandan, ASO Başkanı, enflasyonla mücadelenin sanayicileri negatif etkilediğini hatırlatarak, önlemlerin bir an önce hayata geçirilip, derinleştirilmesi gerektiğini savundu. Ardıç, konuşmasında iş dünyasının enflasyonla mücadelede bir an önce sonuca ulaşmak istediğini belirterek, “Yüksek enflasyonu düşürmenin maliyetinin en çok biz sanayicileri etkilediğini biliyoruz, lakin yüksek enflasyondan kurtulmak için geçici olacağını düşündüğümüz maliyete katlanmaya razıyız. Yeter ki enflasyon düşsün artık önümüzü görelim” mesajı verdi.

GÜVEN TESİSİ KURULUP BELİRSİZLİKLER GİDERİLMELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Piyasalar sizin ne yaptığınıza bakar, ne söylediğinize sonra bakar. Ne söylediğiniz eğer yapabilecekseniz kâle alınır” sözlerini hatırlatan Seyit Ardıç konuşmasında, güven tesisinin önemine dikkat çekerek belirsizliklerin giderilmesi gerektiğinin altını da çizdi. Ardıç, “Belirsizlik ortamında, politika yapıcılarının hedef tutarsızlık sorunu ile karşı karşıya kalmaması oldukça önemlidir. Gelecek ile ilgili tahminlerinde tutarlı davranmaları ekonominin dengelenmesi açısından olumlu olacaktır. Aynı zamanda makroekonomik dengelenmenin sağlanmasında, ekonomi politika yapıcılarının tercih ettiği plan ve programların, kamuoyunu ikna etmesi, belirsizliğin ve öngörülebilirliğin ortadan kalkmasına katkı sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

‘EKONOMİK İSTİKRAR SAĞLANMALI’

Hafta sonu yerel seçim için sandık başına gidileceğini hatırlatan ASO Başkanı Ardıç, seçimin ardından da mevcut rasyonel politikaların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ekonomi yönetiminin daha kapsayıcı tedbirler almasının makroekonomik istikrarın sağlanması açısından önemli olacağına işaret eden Ardıç, “Yerel seçimler sonrasında ülkemizde dört yıl boyunca seçim olmayacak. Başta ekonomi olmak üzere sosyal, eğitim ve hukuk alanında yapısal reformların gerçekleşeceği bir dönemin hepimizin ortak temennisi olduğunu düşüyorum. Ülkemizi kalkınma hedeflerine ulaştıracak, uzun vadede ekonominin istikrara kavuşmasına önemli katkı sağlayacak reformların yapılması gerekiyor” dedi.

‘MÜDAHALE GECİKİRSE MALİYET YÜKSEK OLUR’

Enflasyonun başta yatırım kararları olmak üzere bütün unsurlardaki bozucu etkisine dikkati çeken Seyit Ardıç konuşmasında, bu sorunun ivedilikle ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekti. Ardıç, “Müdahale ne kadar gecikirse katlanılması gereken maliyet de o kadar yüksek olacaktır. Toplumun tüm kesimlerince desteklenen kredibilitesi yüksek bir para politikasının, enflasyonda düşüş sürecinde önemli bir çıpa etkisi yaratacağına inanıyoruz” diye konuştu.

YAPISAL REFORMLAR DEĞERLENDİRİLEBİLİR

ASO Başkanı Ardıç, yerel seçimler sonrası, seçimsiz dönemin ekonomi, sosyal, eğitim ve hukuk alanında yapısal reformlar için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin döviz ihtiyacı yanısıra, yatırımlar açısından da yabancı sermayeye bağımlı kaldığı bir dönem yaşandığına işaret eden ASO Başkanı, bu süreçte özellikle hammaddede ithal ikamesi uygulanarak mücadele edilmesini önerdi. Ardıç, “Hammadde üretiminde ithal ikamesi bir politika izlemeliyiz. Biraz geç kalmakla beraber bir süredir Hükûmet politikalarımızda da bunun izlerini görüyoruz, ama bugünden yarına yapılabilecek bir şey değil. İthal ikamesi üretimi yani Türkiye’nin ithal ettiği önemli girdileri yerli olarak üretmek için gerekli tedbirleri almamız şart. Dünyada korumacı tedbirler artarken, bizim de yerli sanayimizi güçlendirecek şekilde ithalatımızı azaltacak ilave önlemleri almamız gerekir.” diye konuştu.

SANAYİ SEKTÖRÜ BÜYÜMESİ GSYH’NİN ALTINDA KALDI

Ardıç, 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 4, tamamında ise yüzde 4,5 büyüme rakamına ulaştıklarını söyleyerek, sıkılaşma politikaları ve yaşanılan deprem felaketine rağmen pozitif bir büyüme performansı ortaya koyulmasının önemine vurgu yaptı. Ardıç, yıllık ve çeyreklik bazda iç tüketim etkisiyle güçlü bir büyüme ortaya çıktığını söyleyerek, “Büyümeye sınai üretimin değil, özellikle canlı iç talebin kaynaklık ettiğini görüyoruz. Sanayi sınırlı artarken, özel tüketim yüzde 12,8 arttı. Sanayi sektörü büyümesi, gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin oldukça altında kalmıştır. Oysa ülkemizin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sınai üretime büyük önem verilmesi gerekiyor. Diğer taraftan bir önceki çeyreğe göre gayri safi sabit sermaye oluşumunun milli gelir içindeki payının gerilemiş olması, ekonominin üretim tarafındaki yavaşlamaya işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN