Fransız yetkililer, son dönemde dünyanın dört bir yanına yayılan M çiçeği virüsünün yeni varyantı klad 1b’nin ilk vakasını Bretonya bölgesinde tespit ettiklerini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsüne karşı alarm düzeyini üst düzeyde tutmaya devam ederken, Fransa Sağlık Bakanlığı, Bretonya bölgesinde virüsün yeni varyantı klad 1b’nin ilk kez tespit edildiğini kaydetti.
Belçika’da maymun çiçeği virüsünün yeni varyantı tespit edildi
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Önerilen denetim önlemlerinin uygulandığı" ifade edilirken, “Vakanın birkaç aydır virüsün çeşitli varyantlarının görüldüğü Orta Afrika'ya seyahat etmemiş bir kişi" olduğu belirtildi. France 24'te yayınlanan habere göre, ayrıca, "Ancak bu kişi, Orta Afrika'dan dönen iki kişiyle temas halindeydi. Enfeksiyonun kaynağını bulmak ve temas halinde olan tüm kişileri tespit etmek için soruşturmalar devam ediyor" diye eklendi.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
Almanya'da M çiçeğinin yeni varyantı ilk kez tespit edildi
İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Nijerya'da M çiçeği virüsü salgını büyüyor: 84 vaka kaydedildi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.