Rizeliler çayın çöpünü altın yaptı! Çeşit çeşit yapılıyor, Gürcistan ve Almanya hepsini havada kapıyor

Rizeliler çayın çöpünü altın yaptı! Çeşit çeşit yapılıyor, Gürcistan ve Almanya hepsini havada kapıyor

Rizeliler çayın çöpünü altın yaptı! Bölgede kurulan sanayide çayın çöpünün tamamı geri dönüştürülüyor, elde edilen ürünleri Gürcistan ve Almanya havada kapıyor. İşte detayları…

Rize Belediyesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan yeni mangal kömürü fabrikasında, çayın atıl olan çöp kısmı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. Çayın atık kısmı, fabrikada pelet haline getirilip, karbon sayesinde mangal kömürüne dönüşürken, sıvısı organik gübreye ve metan gazı ise enerjiye dönüştürülüyor. İşte bu yenilikçi geri dönüşüm süreci ve fabrika hakkında detaylar.

Rize Belediyesi, çayın atıl olan kısmı olan çay çöpünü, çevreye zarar vermek yerine geri dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor. İlk olarak pelet haline getirilen çay çöpü, sonra karbonla birleşerek mangal kömürüne dönüşüyor. Fabrikada, bu süreçte çıkan sıvı da organik gübre olarak kullanılıyor. Ayrıca, çay çöpünün işlenmesi sırasında meydana gelen metan gazı, fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor. Çay çöpünün %100’ü, bu yenilikçi süreçle ekonomiye katkı sağlıyor.

rizede-cayin-copu-geri-donusturuluyor-1.jpg

“ÇAY ÇÖPÜ EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR”

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, çay fabrikalarından atık olarak çıkan çay çöpünün, fabrika sayesinde nasıl değerlendirildiğini ve ekonomiye nasıl katkı sağladığını açıkladı. Başkan Metin, "Fabrikamıza gelen çay çöpü, peletten karbona ve mangal kömürüne dönüşüyor. Çöplerimizin %30'u mangal kömürüne, %30'u organik gübreye dönüşüyor. Ayrıca, %25'i metan gazına dönüşerek enerji olarak kullanılıyor. Bu şekilde atıkları %100 oranında değerlendiriyoruz," diyerek fabrikanın çevresel ve ekonomik faydalarını vurguladı.

rizede-cayin-copu-geri-donusturuluyor-2.jpg

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÜRETİM DESTEKLENİYOR

Rize Belediyesi’nin mangal kömürü fabrikası, çevre dostu üretimle dikkat çekiyor. Başkan Rahmi Metin, fabrikanın çatısında kurulu güneş panelleri ile 620 KW elektrik üretildiğini belirtti. Bu sayede, fabrikanın enerji ihtiyacı büyük ölçüde kendi kendine karşılanıyor. Böylelikle sürdürülebilir üretim artarken, çevresel etkiler de minimuma indiriliyor.

Fabrikada üretilen organik gübre, çay çöpünün geri dönüştürülmesiyle elde ediliyor. Bu konuda akademik çalışmalar devam ediyor. Başkan Metin, "Türkiye'de 3-4 üniversite bu organik gübre ile ilgili bilimsel çalışmalar yapıyor. Çay dalından yapılan organik gübre artık literatüre girdi. Organik gübreyi sahada kullanmak için gerekli dozaj çalışmalarını yapıyoruz," diyerek gübre üretiminin önemine dikkat çekti.

rizede-cayin-copu-geri-donusturuluyor-3.jpg

TALEP ARTIŞIYLA ÜRETİM ARTACAK

Çay çöpünden üretilen mangal kömürüne olan talep, üretimle orantılı olarak artıyor. Rize Belediyesi, üretimi artırarak bu talebe karşılık vermeyi hedefliyor. Başkan Metin, şu anda aylık 100 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, "Üretimimiz arttıkça, talep gelen diğer şehirlerdeki satışlarımızı da artıracağız. Almanya, Gürcistan ve Türkiye’de 25-30 şehirde şu anda üretimimiz yetiyor," dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN