Fahiş fiyat uygulamaları ve stokçulukla mücadele etmek için Ticaret Bakanlığı sıkı bir denetim çalışması yürütüyor. Vatandaşlar da bu durumları E-Devlet aracılığıyla bildirerek şikayette bulunabilir. Peki nasıl? İşte ayrıntılar...
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik refahını korumak ve piyasalardaki düzensizlikleri önlemek amacıyla denetim faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Bakanlık, piyasa dinamiklerini, sektörel özellikleri, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikleri ve vatandaşlardan gelen şikayetleri dikkate alarak harekete geçiyor.
ALO 175 TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI
Tüketiciler, Ticaret Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Alo 175 Tüketici Danışma Hattı aracılığıyla sorun ve şikayetlerini dile getirebiliyor. Bu hat üzerinden sağlık ve güvenlik riski taşıyan ürünlerle ilgili bilgi almak ve şikayet bildiriminde bulunmak mümkün.
Vatandaşlar, şikayetlerinde ürünün adı, markası, modeli, satın alma tarihi ve yeri gibi bilgileri paylaşarak fahiş fiyat, ayıplı mal ya da hizmet eksikliği gibi sorunları detaylandırabiliyor.
E-DEVLET VE MOBİL UYGULAMALAR İLE KOLAY ŞİKAYET
Tüketiciler, şikayetlerini e-Devlet üzerinden de bildirebiliyor. Sisteme giriş yapan vatandaşlar, arama çubuğuna "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" yazarak ilgili formu doldurup başvurularını yapabiliyor.
Ayrıca Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (HFA) mobil uygulaması da bu konuda etkin bir \e7özüm sunuyor. Vatandaşlar, illerindeki ticaret müdürlüklerine bizzat giderek veya Cumhurbaşkanlığı CİMER platformu üzerinden de şikayette bulunabiliyor.
VERGİ USULSÜZLÜKLERİNE KARŞI BİLDİRİMLER
Fahiş fiyat artışlarına ek olarak, vergi usulsüzlükleri ve stokçulukla ilgili bildirimler, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına yapılabiliyor.
DENETİMLER 81 İLDE SÜRÜYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, adil ve rekabetçi bir piyasanın sağlanması için kapsamılı denetimlerin devam ettiğini belirtti. Bolat, özellikle asgari ücret artışının ardından fahiş fiyat artışı ve haksız kazanca yönelik denetimlerin yoğunlaştığını ifade etti.
"Özellikle asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte vatandaşların fahiş fiyat artışları ve haksız kazanç sağlamaya yönelik filli durumlardan dolayı mağduriyet yaşamaması için yılbaşı öncesinde başlayan denetimlerimizi 81 ilde yoğun şekilde sürdürüyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın refahını etkileyecek hiçbir eylem ve fiile izin verilmeyerek, fahiş fiyat ve haksız kazançla mücadelemize bu yılda da hassasiyetle devam edeceğiz."
TÜKETİCİ KATKISI KRİTİK
Bakan Bolat, vatandaşların da bu süreçte etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini vurgulayarak şu çağrıda bulundu:
"Bu kapsamda cezaların caydırıcılığının artırılması amacıyla fahiş fiyat cezasının üst sınırı 1 milyon liraya, stokçuluk cezasının üst sınırı ise 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca stokçuluk yapanların iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi. Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konudaki şikayetleri titizlikle inceleyerek gerekli yaptırımları uyguluyor. Dolayısıyla bu konuda fırsatçılara, stokçulara, tamahkarlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmesini, bu konudaki şikayetlerini iletmelerini istiyoruz."