1930'ların kabusu geri döndü! Bu kurtçuklar insan yiyor! Birçok kentte alarma geçildi: Burundan girip...

1930'ların kabusu geri döndü! Bu kurtçuklar insan yiyor! Birçok kentte alarma geçildi: Burundan girip...

1930'lu yılların kabusu yeniden ortaya çıktı. Bu kurtçuklar insan yemeleriyle biliniyor. Birçok kentte alarm durumuna geçildi. Burundan içeri girip...

Yeni yılın ilk haftası geride kalırken dünyanın farklı bölgelerinden gelen sağlık uyarıları dikkat çekiyor. Çin’de grip benzeri semptomlarla yayılan HMPV enfeksiyonlarından, Avrupa'da hızlı bir artış gösteren nörovirüs vakalarına kadar pek çok konu gündemde. ABD'nin Teksas eyaletinden gelen bir uyarı ise dünyanın dikkatini çekti: "İnsan yiyen" kurtçuklar!

TEKSAS’TAN HAYVANLARLA ÇALIŞANLARA KRİTİK UYARI

Teksas Park ve Yaban Hayatı Departmanı, hayvanlarla temas halinde olan avcıları, çiftlik sahiplerini ve evcil hayvan bakıcılarını uyarmak için kritik bir bildiri yayımladı. 30 Aralık tarihli açıklamada, Meksika'nın Chiapas bölgesinde bir inekte tespit edilen "vida kurdu sineği" kaynaklı parazitlerin ABD’ye yayılma riski taşıdığı belirtildi.

Şu ana kadar Teksas’ta rastlanmamış olsa da, uzmanlar vida kurdu sineğinin Amerika kıtasının kuzeyine doğru ilerlediğine işaret ediyor.

VİDA KURDU SİNEĞİ NEDİR VE NEDEN TEHLİKELİDİR?

sinek.jpg

Vida kurdu sineği (Cochliomyia hominivorax), memelilerde özellikle de açık yaralarda gelişen larvalarıyla bilinir. Bu etobur sinek türü, insanlar dahil pek çok canlıda ciddi enfeksiyonlara ve doku tahribatına yol açabilir.

Dışı alanlarda yaralanmalara karşı önlem alınmasını vurgulayan yetkililer, parazitin şu yöntemlerle vücuda girerek ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor:

  • Burun delikleri

  • Ağız

  • Açık yaralar

  • Gözler

Bu sineğin larvaları, vücut dokularıyla beslenerek "miyaz" adı verilen, tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir enfeksiyona neden olur.

TARİHİ ARKA PLANI VE KONTROL ÖNLEMLERİ

1930’lu yıllarda ABD'de bu parazitin neden olduğu vakaların sayısı yılda 230 bini bulmuştu. Ancak 1966 yılında geliştirilen "Steril Böcek Tekniği" (SIT) sayesinde bu sinek türü etkili bir şekilde kontrol altına alındı. Bu yöntem, çiftlik hayvanlarını koruyarak her yıl şu anki değerlerle milyarlarca dolar tasarruf sağlandı.

vida-kurdu.jpg

Ancak şimdi, bu parazit tehdidi yeniden gündemde. ABD’de yetkililer, vida kurdu sineğinin yayılımına karşı bölgesel önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

HMPV VE DİĞER ENFEKSİYONLAR ÇİN’DE ALARM VERİYOR

Bu parazit tehdidinin yanı sıra, Çin’de yayılan HMPV virüsü de endişe yaratmaya devam ediyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bu virüs, özellikle çocuklarda bronşit gibi ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Uzmanlar, maske kullanımı, hijyen önlemleri ve kalabalıklardan kaçınılması gerektiğini öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN