Zeytin ezmeli katmer tarifi: Kahvaltıya farklı tarif arayanlar bayılacak: Kokusunu alan mahalleye pastane açıldı sanıyor

Zeytin ezmeli katmer tarifi: Kahvaltıya farklı tarif arayanlar bayılacak: Kokusunu alan mahalleye pastane açıldı sanıyor

Türk mutfağının zengin lezzet hazinelerinden biri olan katmer, özellikle kahvaltıya tarif arayanlar için iyi bir alternatif. İşte kokusunu alanın mahalleye pastane açıldığını sandığı zeytin ezmeli katmer tarifi...

Ege'nin bereketli topraklarından doğan, zeytinin eşsiz lezzetiyle buluşan bir tat: Zeytin ezmeli katmer. Bu enfes lezzet, sadece damakları değil, aynı zamanda kültürel mirası da kucaklıyor. Ege'nin mistik atmosferinde, zeytinin ve hamurun dansıyla buluşan bu tarif, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşmıştır. İşte bu lezzetin detaylı tarifi şöyle...

MALZEMELER

Hamuru için;

1,5 su bardağı ılık su ( 300 ml )

2 çorba kaşığı şeker ( 30 g )

1 çay kaşığı maya ( 2 g )

3,5 su bardağı çok amaçlı un ( 380 g )

1 tatlı kaşığı tuz ( 7 g )

Yağlamak için;

125 g tereyağı

İ̇ç malzemesi için;

Zeytin ezmesi

Üzeri için;

Sıvı yağ

maxresdefault.jpg

YAPILIŞI

  • Katmer hamuru için yoğurma kabı içine ılık su, şeker ve mayayı alın. Su içinde şeker ile mayayı eritin. Unun büyük kısmını ekleyip tuzu ilave edin. Karıştırarak kontrollü şekilde un eklemesine devam edin.
  • Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklemesine devam edin. Hazır olan hamuru tezgah üzerine alıp 7-8 dakika yoğurun. Kıvam alan hamuru 4 bezeye ayırın.
  • Her bir hamuru elinizle yuvarlayın ve un serptiğiniz tepsi üzerine alın. Üzerlerini streç film ile sarıp 20 dakika dinlendirin. Dinlenen bezeleri masa üzerinde ince yufka şeklinde açın.
  • Aralarına sürmek için tereyağı eritip soğutun. İnce şekilde açtığınız yufkaların aralarına yağ sürerek dördünü üst üste koyun. En üstte kalanın yine her yerini yağlayın. Daha sonra yufkaları rulo şeklinde sarın.
  • Ruloyu ortadan ikiye kesip bir tepsi içine alın. Üzerini streç film ile kaplayıp derin dondurucuya alın. 20 dakika dondurucuda bekletip içindeki yağın donmasını sağlayın.
  • Dondurucuda dinlenen hamurları çıkarıp bir buçuk parmak kalınlığında kesin. Her bir parçayı yan çevirip çay tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların ortasına biraz zeytin ezmesi sürün.
  • Daha sonra çok sıkı olmayacak şekilde rulo olarak sarın. Bütün katmerleri bu şekilde hazırlayıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine sıvıyağ sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Pişen katmerlerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra fırın tepsisinden alıp servisini yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN