Günümüzde birçok çeşidi çıkan baklavanın 200 yıllık lezzet sırrı paylaşıldı. Soğuk baklavanın ardından şimdide küllü baklava ortaya çıktı. Baklavanın içerisine kül atarak tüketiliyor. İşte küllü baklava...
Soğuk baklavanın ardından küllü baklava gündemde yerini aldı. En sevilen tatlılardan birisi olan baklavanın 200 yıllık lezzet sırrı paylaşıldı. Hamurunu yaparken suya katılan kül tadına tat veriyor. İşte küllü baklava...
ODUN KÜLÜNDEN YAPILIYOR
Amasya'nın Aydınca köyünde tarif edilen küllü baklava dikkat çekti. Öğretmenler tarafından hayata geçirilen bu proje kapsamında, geleneklerin yeni kuşaklara aktarılması hedefleniyor. Bu kapsamda küllü baklavayı gösteren bölge halkı odun ateşinden aldığı külü elekten geçirdikten sonra süzüyor ve suyla karıştırıyor.
YENİ NESLE AKTARILIYOR
Küllü suyu birkaç gün dinlendirdikten sonra baklavanın hamuruna katıyor. Bu yöntem baklavaya hem gevreklik hem de lezzet kattığı düşünülüyor. Bu ilginç tatlı yapımının kayıtlara alınarak yeni nesillere aktarılması için çalışmalar başlatıldı.
Okulun bir bölgesinde "küllü baklava köşesi" yapıldı. Teyzeler torunlarıyla beraber hamur açarken, öğrenciler tatlı yapımını ilk elden tecrübe etmiş oldu.
200 YILLIK KÜLLÜ BAKLAVA TARİFİ
Baklava hamurunu hazırlamak üzere unu küllü suyla karıştırıp hamur yapan Nihal Korkut (68), gevrek ve lezzet vermesi için yapıldığını söyledi. Eski geleneklerden olduğunun altını çizdi. Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, tatlının adını duyunca şok olmuş. Yanlış anladığını düşünen Türkmen, "Güllü mü, küllü mü?" diye sorduğu belirtildi. Bu tarifin en az 150 - 200 yııllık olduğu vurgulanıyor.