ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile ilişkileri geliştirme planına ‘müesses nizam’dan darbe geldi. İstihbarat kurumlarının “Kremlin’i Beyaz Saray’a soktunuz” isyanının ardından, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn istifasını sundu.
ABD, istifasıyla Washington’ı sallayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’i konuşuyor. Flynn ile istihbarat kurumları arasında bir süredir devam ettiği söylenen gerginlik, ilk olarak geçen cuma gün yüzüne çıkmıştı. Flynn’in yardımcısı Robin Towley’e, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına giriş için gerekli olan güvenlik izni verilmemişti. Bu olayın ardından dedikodular artarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın başdanışmanı Stephen Miller, Flynn’in geleceğine ilişkin sorulara olumlu ya da olumsuz yanıt vermeyerek şüpheleri daha da artırmıştı. Nihayet pazartesi günü, Trump’ın “Ona güvenim tam” şeklindeki açıklamasından birkaç saat sonra, Flynn istifasını bir mektupla Beyaz Saray’a iletti.
Flynn’in istifasının temelinde ise Rusya ile ilişkileri yatıyor. Flynn, Trump’ın başkanlık seçimlerini kazandığı, ancak henüz göreve başlamadığı geçen aralık ayında, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak’la bir dizi telefon görüşmesi yapmıştı. ABD istihbarat kurumlarının, Rusya’nın, başkanlık seçimlerine siber saldırılar yoluyla Trump lehine müdahale ettiği yönündeki raporlarıyla aynı döneme denk gelen bu görüşmeler büyük tepki çekmişti. Beyaz Saray’dan Amerikan medyasına sızan haberlerde, görüşmelerde ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunun da yer aldığı öne sürülmüştü. Beyaz Saray ve Başkan Yardımcısı Mike Pence bu iddiaları yalanlamıştı. Ancak Flynn, istifa mektubunda Beyaz Saray’ı görüşmeler konusunda eksik bilgilendirdiğini kabul etti: “Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak Başkan Yardımcısı Pence’i ve diğerlerini eksik bilgilendirdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan özür diledim ve özrümü kabul ettiler. İstifamı veriyorum; bu kadar onurlu bir konumda ülkeme ve Amerikan halkına hizmet etmekten şeref duydum. Bu yönetim ABD tarihinde en büyük hükümet olarak anılacaktır.” Adalet Bakanlığı tarafından hükümete yapılan uyarının da Flynn’in kaderinde etkili olduğu belirtildi. Washington Post gazetesinin haberine göre bakanlık, Beyaz Saray’a “Flynn’in kendisini Ruslar tarafından şantaja maruz kalabilecek bir duruma düşürmüş olabileceğini” bildirdi.
Emekli general Flynn hakkında dava açılıp açılmayacağı ise belirsizliğini koruyor. ABD’deki ‘Logan Kanunu’, Washington yönetiminin anlaşmazlık içinde bulunduğu ülkelerin hükümet yetkilileriyle izinsiz görüşme yapılmasını yasaklıyor. Amerikan medyasında, Flynn’e bu konuda dava açılmasının mümkün olduğu belirtiliyor.
Michael Flynn, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmesi yönündeki fikirleriyle gündeme gelmişti. Flynn, geçen kasım ayında Washington’da yayımlanan Hill gazetesine yazdığı yazıda, “Amerika, Türkiye’nin Usame Bin Ladin’ini barındırıyor” demişti. Öte yandan Flynn, İslamofobik görüşleriyle de biliniyor. Daha önce birden çok kez İslam’ı ‘kanser’ olarak tanımlayan Flynn, Müslüman Kardeşler’i de FETÖ’yle aynı kefeye koymuştu.
DÜNYA LİDERLERİNİN KABUSU: ONUNLA TOKALAŞMAK
ABD’nin aykırı Başkanı Donald Trump, ilginç tokalaşma tarzıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Tokalaştığı insanları sertçe kendine çeken ve ellerini uzun süre bırakmayan Trump’ın son ‘kurbanları’ ise yabancı konuklarıydı.
Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Trump’la 18 saniye süren tokalaşmasının ardından takındığı yüz ifadesi çok konuşulmuştu. Önceki gün Trump’ı ziyaret eden Kanada Başbakanı Justin Trudeau da bu haberleri takip etmiş olmalı ki muhatabı elini uzattığında çaresizliği yüzüne yansıyordu. Trump, genç Başbakan’ı da kendine çekti ve uzun süre ellerini sallayarak tokalaştılar.
Abe ve Trump’ın kurban pazarlığını andıran tokalaşmaları ve ardından Japon liderin takındığı ifade, Amerikan medyasında çok konuşulmuştu.
‘ASIL HEDEF RUS-AMERİKAN İLİŞKİLERİ’
Flynn’in istifası, tehlikeli ilişkiler kurmakla suçlandığı Rusya’da da geniş yankı buldu. Rus parlamentosunun Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, konuya ilişkin açıklamasında “Trump’ın ya köşeye sıkıştırıldığını ya da hükümetinin Rus karşıtlığı hastalığına yakalandığını” söyledi. Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi vekil Aleksey Puşkov, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Flynn Rus elçiyle görüştüğü için değil, Rus karşıtı agresif bir kampanya yüzünden istifa etti. Bu paranoya ve cadı avından başka bir şey değil” dedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise gazetecilerin soruları üzerine “Bu konuda hiçbir biçimde yorum yapmak istemiyorum. Zira bu, Amerikalıların iç meselesi. Başkan Donald Trump yönetiminin iç meselesi. Dolayısıyla bizi ilgilendirmiyor” diye konuştu.
FLYNN’İN KOLTUĞUNU TRUMP’IN DAMADI ÇEKTİ
Michael Flynn’in görevi bırakmasında, medyada yürütülen kampanya etkili oldu. Medyada Flynn aleyhinde ‘içeriden’ bilgilere dayanan çok sayıda haber yayımlandı. Bu tür yayın yapan kuruluşlardan biri ise dikkat çekiciydi: Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın ailesine ait olan Observer internet sitesi. Kushner, hükümetteki görevinin başlamasının ardından sitenin başındaki görevini bırakmıştı. Ancak sitenin yazarlarından eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı John Schindler, istifasından bir gün önce Flynn’e yönelik sert bir yazı kaleme aldı. İstihbarat çevrelerinde Trump’ın ekibinin Rusya’ya yakınlığı nedeniyle büyük endişe duyulduğunu belirttiği yazısında, Flynn için de “Küstahlığı nedeniyle Washington’da sevilmeyen, komplo teorilerini istihbari olguların önüne koyan ve Savunma İstihbarat Ajansı şefliğinden yetersizliği nedeniyle kovulan biri” ifadelerini kullanmıştı.