Yeni bir gezegen keşfedildi: Bir yılı 25 dünya gününe denk! 'Uzaylılar burada olabilir'

Yeni bir gezegen keşfedildi: Bir yılı 25 dünya gününe denk! 'Uzaylılar burada olabilir'

Dünya dışı yaşam arayışlarını sürerken araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu yardımıyla yeni bir ötegezegen keşfetti. Ötegezegenin, engin bir atmosfer barındırdığına dikkat çeken araştırmacılar gezegenin yaşanabilir olduğunu ifade etti. Yapılan analizler sonucunda LHS 1140 b ötegezegeni, içerisinde uzaylı yaşamı barındırıyor olabilir.

Yeni bir gezegen keşfedildi. James Webb Uzay Teleskobu yardımıyla yeni bir ötegezegen keşfetti. LHS 1140 b isimli ötegezegeninin, yaşanabilir olabileceği düşünen araştırmacılar zengin bir atmosfer barındırdığını vurguladı. Yapılan analizler sonucunda LHS 1140 b ötegezegeniin, içerisinde uzaylı yaşamı barındırıyor olabileceği söyledi.

uuuuu1111.jpg

DÜNYA BENZERİ ATMOSFER OLABİLİR

Bilim insanları James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak, yeni bir ötegezegen keşfetti. Cetus takımyıldızından 49 ışık yılı uzaklıktaki LHS 1140 b isimli gezegen, Dünya'nın 1,7 katı büyüklüğünde.

1 YILI 25 DÜNYA GÜNÜNE DENK

Yıldızıyla yakın bir yörüngeye bağlı olan gezegenin bir yılı 25 Dünya gününe denk geliyor.

Ayrıca bu ötegezegenin tıpkı dünyamız gibi zengin bir atmosfere sahip olabileceği de doğrulandı. Araştırmacılar James Webb teleskobuyla Hubble ve Spitzer gibi diğer uzay teleskoplarından elde edilen verileri birleştirerek LHS 1140 b'nin ilk atmosfer analizini yaptılar.

Analizler sonucunda ötegezegenin bir su dünyası olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ortaya çıktı.

'EN İYİ ŞANSIMIZ OLABİLİR'

Montreal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan baş yazar Charles Cadieux, "Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b, bir gün güneş sistemimizin ötesindeki yabancı bir dünyanın yüzeyindeki sıvı suyu dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımız olabilir. Bu, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegen arayışında önemli bir kilometre taşı olacaktır." dedi

Çalışma sonunda “LHS 1140 b”nin su içermesinin ve Dünya gibi nefes alınabilir bir atmosferi bulunmasının muhtemel olduğu belirlendi.

'İLK KEZ ATMOSFERİN VARLIĞINI GÖRÜYORUZ'

Michigan Üniversitesi’nden Dr. Ryan MacDonald da “Yaşama elverişli, kayalık ve buz zengini bir dış gezegende ilk kez atmosferin varlığını görüyoruz” diye konuştu.

'UZAYLILAR BURADA OLABİLİR'

Araştırmanın yazarlarından Charles Cadieux, “Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b ötegezegeni, bir gün güneş sistemimizin ötesindeki yabancı bir dünyanın yüzeyinde sıvı su olduğunu dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımız olabilir.” sözleriyle anlatıyor.

Henüz uzaylı yaşamının neye benzediği tam olarak bilinmese de, araştırmacılar hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyulacağından eminler.

Analizler sonucunda bir su dünyası olarak değerlendirilen ötegezegen içerisinde uzaylı yaşamı barındırıyor olabilir. LHS 1140 b'nin kendi atmosferimiz gibi nitrojenle örtülü bir süper Dünya olup olmadığı sonucuna varmak için henüz çok erken. Ancak gözlemler, kütlesinin yüzde 10 ila 20'sinin sudan oluşabileceğini gösteriyor. Bu da ya devasa bir kartopu ya da yüzey altı okyanusu olan bir buz kütlesi olabileceği anlamına geliyor.

'HAVA OLDUĞUNA DAİR KANIT BULMUŞ OLABİLİRİZ'

The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanmak üzere kabul edilen makalenin yazarlarından Ryan MacDonald, yaşanabilir bölge olan kayalık ya da buz zengini bir ötegezegende ilk kez bir atmosfer gördüklerini söyledi.

"Küçük, kayalık dünyalardaki atmosferleri tespit etmek JWST için önemli bir hedeftir, ancak bu sinyalleri görmek dev gezegen atmosferlerine göre çok daha zordur." diyen MacDonald, LHS 1140 b'nin yaşanabilir bölgedeki kalın bir atmosferi destekleyebilecek en iyi küçük dış gezegenlerden biri olduğuna dikkat çekerek ve bu dünyada hava olduğuna dair kanıt bulmuş olabileceklerini vurguladı.

'UMUT VERİCİ BİR BAŞLANGIÇ'

Araştırmacıların analizi ayrıca atmosferin nitrojen açısından zengin olabileceğini ve böyle bir hipotezi desteklediğini gösteriyor.

MacDonald, yaşanabilir bölgedeki bir süper Dünya'da olan LHS 1140 b'deki diğer gazları araştırmak için daha fazla James Webb teleskobunun gözlemine ihtiyaçları olduğunu ifade ederek keşfin umut verici olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN