Muhalefet Afrika'dan gelecek binlerce öğrenciyi hatırlatarak sordu: Maymun çiçeğine karşı acil önlem çağrısı

Muhalefet Afrika'dan gelecek binlerce öğrenciyi hatırlatarak sordu: Maymun çiçeğine karşı acil önlem çağrısı

DSÖ'nün "küresel sağlık acil durumu" ilan ettiği, 524 kişinin hayatını kaybettiği maymun çiçeği virüsü hakkında muhalefet, Sağlık Bakanlığı ve iktidara çağrı yaptı. Üniversitelerin açılmasıyla birçok Afrika ülkesinden öğrencinin ülkeye gireceğine dikkat çeken muhalefet, "Yeni tehdit karşısında gereken önlemler alındı mı?" diye sordu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü için "küresel sağlık acil durumu" ilan etti. Orta Afrika'da hızla yayılan virüste şimdiye kadar 14 binden fazla vaka bildirilirken 524 kişi hayatını kaybetti.

Gelişmeleri takip ettiklerini belirten Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, konuyla ilgili, "Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil." bilgisini paylaştı.

Muhalefet, hızla yayılan virüs hakkında iktidara ve Bakan Memişoğlu'na çağrıda bulunarak, "Sağlık sistemimiz, bu yeni tehdit karşısında nasıl bir hazırlık içinde?" diye sordu.

'UMARIM SAĞLIK BAKANLIĞI GEREKEN ÖNLEMLERİ ALIR'

Konuyla ilişkili resmi sosyal medya hesabından paylaşım yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "Ülkemizde değişik Afrika ülkelerinden 2 milyona yakın insan yaşıyor. Umarım Sağlık Bakanlığı gereken önlemleri alır." dedi.

'KOVİD-19 SÜRECİNDE DE 'ALARM DURUMU YOK' DENMİŞTİ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, maymun çiçeği virüsünün yeni varyantının 13 ülkede hızla yayıldığının altını çizerek, "Ancak, Sağlık Bakanı Sayın Kemal Memişoğlu’nun, virüsün Afrika’dan dünyaya yayıldığını ve Türkiye’de şu an için herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını belirtmesi, doğal olarak endişeleri artırmaktadır. Sayın Bakan, önceki Sağlık Bakanının Covid-19 sürecinde yaptığı açıklamaları unutmuş olabilir. O dönemde de 'herhangi bir alarm durumumuz yok' denmişti, sonuç olarak ülkemiz büyük bir sağlık krizine girmişti." diye konuştu.

'ÜNİVERSİTELERE AFRİKA'DAN BİNLERCE ÖĞRENCİ GELECEK'

Bakan Memişoğlu şu an virüsün bir sorun olmadığını ifade etse de bunun gelecekte sorun olmayacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Şahbaz, "Ülkemizde üniversiteler açıldığında Afrika ülkelerinden binlerce öğrenci gelecek. Bu durum, virüsün Türkiye’ye yayılma riskini artırabilir. İktidarın bu konuda ne tür önlemler aldığını ve almayı düşündüğünü bilmek istiyoruz." dedi.

'SAĞLIK SİSTEMİMİZ NASIL BİR HAZIRLIK İÇİNDE?'

Şahbaz, Ayrıca, Sağlık Bakanlığı, virüsle ilgili halk sağlığını koruma adına proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Geçmişte yaşanan kayıpların tekrar yaşanmaması için, aşı, tedavi ve halk sağlığı önlemleri konularında acil planlar yapılmalıdır. Sağlık sistemimiz, bu yeni tehdit karşısında nasıl bir hazırlık içinde? Bu soruların yanıtlanması zorunludur. Halkımızın sağlığı her şeyden önce gelir ve bu bağlamda acil önlemler alınmazsa, gelecekte daha büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskimiz artacaktır." ifadelerini kullandı.

'HALK SAĞLIĞI ÖNLEMLERİ İVEDİ OLARAK ALINMALI'

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, DSÖ Genel Direktörünün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde maymun çiçeği hastalığıyla ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini, her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı bir artış olduğunu ve 2024 yılında bildirilen vaka sayısının 14 binden fazla olduğunu ve hastalıkla ilgili 524 ölümün gerçekleştiğini açıkladığını hatırlattı.

Memişoğlu'nun açıklamalarına değinen Pala, "Bakan Memişoğlu ise aynı gün basına 'şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil' açıklamasını yaptı. Ülkemiz birçok yabancı için hem transit geçiş hem de yaşam merkezi durumunda. Şu anda özellikle havayolu taşımacılığı ile İstanbul üzerinden aktarmalı olarak diğer ülkelere seyahat eden birçok Afrika Birliği vatandaşı var. Ayrıca ülkemize eğitim için gelen birçok Afrikalı öğrenci olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde maymun çiçeği hastalığı salgınını önlemek amacıyla halk sağlığı önlemlerini ivedi olarak almalı ve toplumu kapsamlı olarak bilgilendirmeliyiz. Bakanlığın bu konudaki acil eylem planını, yapılan hazırlıkları, tanı konulan vaka sayısını ve alınan önlemleri sordum."

'GEREKEN ÖNLEMLER ALINDI MI?'

Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, vaka sayısı ve ölü sayısını hatırlatarak üniversitelere Afrika ülkelerinden gelecek öğrencilere dikkat çekti. Tekin, "Gereken önlemler alındı mı?" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN