Elektronik sigara oyuncu Selen Görgüzel'in kızını öldürüyordu: 'e-sigara kullanımında felç riski yüzde 70 daha fazla'

Elektronik sigara oyuncu Selen Görgüzel'in kızını öldürüyordu: 'e-sigara kullanımında felç riski yüzde 70 daha fazla'

Oyuncu Selen Görgüzel'in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş elektronik sigara yüzünden ölümden döndü. Acil ameliyata alınan genç kızın elektronik sigara yüzünden akciğerlerine hava kaçtığı tespit edildi. KARAR'a konuşan göğüs hastalıkları uzmanları da özellikle e-sigara kullanıcılarının diğer insanlara göre felç riskinin yüzde 70, kalp krizi riskinin yüzde 60 ve koroner arter hastalığı riskinin yüzde 40 daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

MERVE ŞİŞMAN

Oyuncu ve şarkıcı Selen Görgüzel'in Yılmaz Bektaş'tan olan 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş, önceki sabah Ortaköy'deki fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı. Acil ameliyata alınan Bektaş'ın elektronik sigara yüzünden akciğerlerine hava kaçtığı tespit edildi. Kullandığı elektronik sigara nedeniyle ölümden dönen İlknaz Bektaş vakası yeni nesil sigaralardaki tehlikeyi tekrar gündeme getirdi.

Sigara kullanımının zararları uzun yıllardır yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olsa da popüler bir alternatif haline gelen elektronik sigaralar da, sağlık açısından ölümcül riskler taşıyor.

KARAR'a konuşan Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Cenk Kıraklı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da elektronik sigara kullanımının akciğer hücrelerinde hasar yaratıp interstisyel akciğer hastalığı dediğimiz tehlikeli bir sağlık sorununa neden olabildiğine dikkat çekti: "Bu hastalığın tedavisi de zor."

E-sigara kullananların maruz kaldığı riskler

Elektronik sigaranın zarar vermediği veya çok az riski olduğu iddiaları doğru değil.
Uzmanların KARAR ile paylaştığı verilere göre, elektronik sigara kullanan insanların, kullanmayanlara göre yaşayacağı risk oranı şöyle;

  • Felç riski yüzde 70
  • Kalp krizi riski yüzde 60
  • Koroner arter hastalığı riski yüzde 40

KARAR'a konuşan Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Cenk Kıraklı, elektronik sigaraların da tıpkı paket sigaralar gibi sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtiyor:

"Elektronik sigaralarda, paket sigaralarda bulunan zararlı kimyasalların tamamı bulunmasa da, nikotin ve diğer kimyasal maddeler hâlâ mevcut. Nikotinin bağımlılık yapıcı özelliği ve kalp üzerindeki negatif etkileri de dikkate alındığında, elektronik sigaraların sağlık üzerindeki riskleri göz ardı edilmemeli"

'ANİ KALP KRİZİ VE AKÇİĞER HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR'

Prof. Dr. Kıraklı, elektronik sigaraların ani kalp krizi ve akciğer hastalıkları gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle interstisyel akciğer hastalığı gibi geri dönüşümü olmayan ve tedavisi zor hastalıkların elektronik sigaralar nedeniyle ortaya çıkabileceğini vurgulayan Kıraklı, sigara bağımlılığından kurtulmak için e-sigaranın önerilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

yeni-proje-5-001.jpg
Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Cenk Kıraklı

Sigara bırakma sürecinde en etkili yöntemlerin başında sigara bırakma poliklinikleri bulunuyor. Doktor kontrolünde psikolojik ve ilaç desteği alarak da bu bağımlılık sürecinden kurtulmak mümkün. Prof. Dr. Kıraklı, sigarayı bırakmak isteyenlerin sigara sayısını azaltarak değil, bir hedef tarih belirleyerek aniden bırakmalarının daha başarılı sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

PROF. DR. CENK KIRAKLI: E-SİGARA BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİ ÇOK ZOR

"E sigaralar da içinde bulunan maddeler dolayısıyla, ani kalp krizi de dahil pek çok probleme neden olabilir. Özellikle nikotin zaten kalp üzerine negatif etkileri olan bir madde. Ayrıca bu sigaralar akciğer hücrelerinde hasarlanma yaratıp, interstisyel akciğer hastalığı dediğimiz bir hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalık geri dönüşümü olmayan ve tedavisi de zor olan bir hastalıktır."

DAHA AZ ZARARLI OLDUĞU İDDİASI

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların sağlığa etkilerine dair bilgiler sundu. Son yıllarda sigaraya göre daha az zararlı olduğu iddia edilen e-sigaraların, yeni bilimsel araştırmalarla birlikte daha fazla zararının ortaya çıktığını belirtti.

yeni-proje-001.jpg
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı

'E-SİGARA KULLANIMINDA FELÇ RİSKİ YÜZDE 70'

KARAR'a konuşan Prof. Dr. Dağlı, elektronik sigaraların bağımlılık yapıcı ve ölümcül etkiler taşıdığını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, e-sigara kullanıcılarının yüzde 79'unun klasik sigara içmeye devam ettiğini ve e-sigara kullanımının çeşitli sağlık risklerini artırdığını ifade etti:

E-sigara içeriğinde yer alan propilen glikol ve gliserol maddelerinin ısındığında kanserojen bileşenlere dönüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, bu maddelerin iltihap yapıcı etkilerinin de bulunduğunu belirtti. Ayrıca, e-sigara aroma ve tatlandırıcılarının kimyasal etkileşime girerek zararlı maddelere dönüştüğünü ve damarlara zarar verdiğini sözlerine ekledi.

ELEKTRONİK SİGARANIN PİLLERİ PATLAYABİLİR

E-sigaranın, akciğeri koruyan makrofaj hücrelerinin fonksiyonlarını bozarak akciğeri çeşitli hastalıklara açık hale getirdiğini belirten Dağlı, e-sigara cihazlarında kullanılan lityum pillerinin patlaması halinde, yüz, göz, ağız ve çene yaralanmalarına yol açabileceğine dikkat çekti.

'BÖBREK YETMEZLİĞİ VE SARA NÖBETLERİNE YOL AÇABİLİR'

Prof. Dr. Dağlı, ayrıca e-sigara cihazlarının içine yasa dışı uyuşturucuların konulmasının gençlerde saldırganlık, kalp ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği ve sara nöbetlerine yol açtığını ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN