Sigara kullananlar dikkat! Tütün ürünlerinde yeni düzenleme: Artık zorunlu oluyor

Sigara kullananlar dikkat! Tütün ürünlerinde yeni düzenleme: Artık zorunlu oluyor

Sigaraya yeni kurallar geliyor! Sigara kullananlar dikkat! O tarihe kadar vakit verildi. Tütün ürünlerinde yeni düzenleme! Resmi Gazete’de yayımlanarak duyuruldu! Artık zorunlu oluyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin üretim ve etiketlenmesinde önemli değişiklikler yaparak yeni düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımladı. Bu düzenlemelerle, tütün mamullerinin teşvik edilmesi ve özendirilmesinin önlenmesi, ayrıca kayıt dışı tütün ticaretiyle mücadele edilmesi hedefleniyor.

NARGİLE TÜTÜNÜNE İÇERİK ZORUNLULUĞU VE RENKLENDİRİCİ YASAĞI

Yeni yönetmeliğe göre, nargilelik tütün mamulü paketlerine içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluğun denetlenmesi amacıyla gerekli altyapı hazırlıkları da yapılacak. Ayrıca, nargilelik tütün mamullerinde renklendirici kullanımı yasaklanarak, sigara filtrelerinin silindirik form dışında herhangi bir şekilde olamayacağı hüküm altına alındı.

Nargile şişelerindeki sağlık uyarılarının esasları belirlendi

ÜRETİM TARİHİ VE KODLAMA BİLGİSİ ZORUNLULUĞU

Nargilelik tütün mamulü iç ambalajı üzerine üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazılması zorunlu hale getirildi. Bu paketlerin silindir şeklinde olmaması gerektiği de belirtiliyor. Sigara paketlerinde ise takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla kodlama bilgisi içeriği genişletilecek. Üretime ait hat ve makine numarası ile vardiya numarası gibi bilgilerin yanı sıra asgari "gün/ay/yıl" kodlaması da zorunlu hale getirildi.

GEÇİŞ SÜRECİ VE UYUM ZORUNLULUĞU

Sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini düzenlemeye uygun hale getirmesi için 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındı. Bu tarihten sonra, değişikliklere uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yönetmelikte yapılan değişikliklerin, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve gerekli birtakım unsurların eklenmesi amacıyla yapıldığını belirtti. Yumaklı, düzenlemenin kayıt dışı tütün mamulü ticaretiyle etkin mücadele edilmesi ve tütün mamullerinin kullanımının teşvikinin ve özendirilmesinin önlenmesine yönelik hükümler içerdiğini vurguladı.

Yumaklı, "Piyasaya arz uygunluk belgelerinin verilmesinde uyulması zorunlu teknik düzenlemeler arasında yer alan Türk standartlarında daha önce yapılan değişiklik sonrasında, '(TS) 13444 Puro ve Sigarillo Standardı'ndaki düzenlemelerle yönetmeliğin ilgili hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi amacıyla değişiklik yapılması gereği hasıl oldu. Bu minvalde, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle tütün mamullerinin üretim şeklinde ve piyasaya arzında birtakım düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Tütün mamulü ticaretinde kayıt dışılığı önlemeye yönelik etkin bir takip mekanizması oluşturuyor ve özendirici birtakım unsurları ortadan kaldırıyoruz." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN