Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, ithal edilen 200 bin besilik hayvanın bu aydan itibaren kesime gireceğine dikkat çekerek, “Fiyatların stabil hale geleceğin düşünüyoruz” dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kopuz, konuyla ilgili olarak “Fiyatlarda spekülasyon yapan fırsatçılara karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarılar yapmıştık. Şimdi görüyoruz ki federasyonumuzun ve sektörümüzün bu konuda kararlı durulu neticesinde gıda enflasyon oranının son yayınlanan Merkez Bankası raporunda görüldüğü üzere bir puan aşağıya düşürdük” dedi ve ekledi:
“Kırmızı ette zam yaklaşık yüzde 30 civarında. Bu fiyat artışları da yaşanmaya devam ediyor. Ülkemizde 1-2 aylık buzağı fiyatı bin 400 liranın üzerindeyken, bu Avrupa Birliği’nde ortalama 270 euro yani 825 lira seviyesindedir. Aynı şekilde 250 kilo ağırlığında besili dana fiyatı Avrupa Birliğinde ortalama 2.43 euroyken bugün ülkemizde kilo başı 17 lira seviyesindedir; yani, iki kat daha pahalıdır."
“Tarım istatistikleri gözden geçirilmeli”
Çözüm olarak yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretiminin artırılmasını, hayvancılık politikalarının belirlenmesinde en önemli faktör olan tarım istatistiklerinin gözden geçirilmesini önerdiklerini vurgulayan Kopuz şöyle konuştu:
"Bu önlemler alındığında fiyatlar stabil hale gelebilir. Gerektiğinde canlı besi hayvanı değil, diğer gruplarda da ithalat yapılabileceğinin açıklanması spekülatörlerin disiplin edilmesi açısından önemli bir angajman, önemli bir araçtır."
“Uzun vadede fiyat politikası için önem alınmalı”
Bu aydan itibaren kesilecek 200 bin ithal besilik hayvanın fiyat artışlarını durduracağını belirten Kopuz, "Ancak uzun vadede fiyat politikası için bahsettiğim önlemlerin alınması gerekir” diye konuştu ve ekledi:
"Fiyatlarda, genel enflasyonun üzerinde, yüzde 30 bir artış var; yani, ithalat spekülatörleri disipline etmek anlamında kesinlikle kalıcı bir çözüm değildir. Besiciler şu anda 1-2 seneden beri altın senesini yaşıyor. Ama besiciler altın senesini yaşayacak diye, tüketiciye Avrupa Birliği ve dünyadaki et fiyatlarının iki kat, üç kat üzerinde et yedirmemeliyiz."
“Fiyatlar 30 lira seviyelerine inerse faydalı olur”
Şemsi Kopuz, fındıkta bu sene iklim açısında verimli bir seninin geçtiğini belirterek, “Fındık fiyatları geçen seneki gibi olağanüstü konuşulmayacağı kanaatindeyim. Normal fiyat beklentisi geçen senenin altına iner diye konuşuluyor. 50-60 liraları duyduk astronomik fiyatlar. Her halde 30 lira seviyelerine inerse bence faydalı olur; o bile yüksek şu anda” dedi.
Kopuz, zeytinde bir kıtlık olduğunu bununda fiyatlara yansıdığını ifade ederek, perakende fiyatının 20 liraya çıkacağı yönünde bir beklenti olduğunu söyledi.
İSTANBUL/DHA