Bilim insanları, Türkiye'de yaşanan doğal afetlerin birer felakete dönüşmesinin nedenlerine verilerle işaret ediyor. Sel ve su baskınlarının Karadeniz Bölgesi'nde adeta kronikleştiğine dikkat çeken Orman Yüksek Mühendisi Çebi, çözümün 'Kırsal Dönüşüm Projesi' olduğunu vurguladı.
Türkiye'de meydana gelen doğal afetler her geçen gün olağan yaşama etkisi artıyor. Bilim insanları felakte dönüşen doğal afetlere çeşitli rapor ve araştırmalarla nedenlerini anlatmaya çalışıyor. KÜREM-DER Genel Başkanı Faruk Çebi, ekosisteme zarar veren uygulamalara dikkat çekti.
KIRSAL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Faruk Çebi
Sosyal medyada paylaşımda bulunan Çebi, kronikleşmiş sel ve su baskınların çözümünün Kırsal Dönüşüm Projesi olduğunu belirtti. Çebi paylaşımında "Ekosisteme zarar veren uygulamalardan dolayı sel ve su baskınları depremden sonra en büyük sorunumuz oldu. Özellikle Karadeniz’de can yakıcı soruna dönüştü. Sıradanlaşmış alışkanlıklar ve klişeleşmiş söylemler sorunu kronikleştirdi. Tek çare; 'Kırsal Dönüşüm Projesi'dır' ifadelerini kullandı.
'ÇİZME GİYİP ÇAMUR TEMİZLEMEYİ TERCİH ETTİLER'
Yaşanan felaketlere yönelik uyarı ve raporlarını yetkililere sunduğunu hatırlatan Çebi, "Söylediklerim bürokrasinin sağırlaşmış kulaklarında karşılık bulmadı. Yazdıklarım da arşivlerde çürümeye terk edildi. Önleyici tedbirlerin yerine çizme giyip çamur temizlemeyi tercih ettiler" dedi.
2️⃣: Yıllardır sadece söylemedim, yetkili makamlara sunduğum raporlarda da yazdım.
— FARUK ÇEBİ (@Faruk_Cebi) July 10, 2023
Söylediklerim bürokrasinin sağırlaşmış kulaklarında karşılık bulmadı.
Yazdıklarım da arşivlerde çürümeye terk edildi.
Önleyici tedbirlerin yerine çizme giyip çamur temizlemeyi tercih ettiler. pic.twitter.com/MAe4rV1gxb
Meteoroloji'den 13 ile 'turuncu' uyarı: Su baskınlarına dikkat!