Orman yangınlarını söndürmeye katkı sağlayacak projelerin tasarruf tedbirleri kapsamında rafa kaldırılmasına tepkiler sürüyor. DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen “20 ihalenin bedeli bakanın makam aracı kadar” derken eski İstanbul Orman Müdürü Faruk Çebi de “En önemli başlık önleyici tedbirler olmalı. Ateş, ormanlardan uzak tutulmalı” diye konuştu.
BÜŞRA CEBECİ
Yaz aylarının gelişi ve artan hava sıcaklarıyla birlikte Türkiye’nin korkulu rüyası orman yangınları geri döndü. Sadece 1-21 Haziran arasında 399 orman, alevlere teslim oldu. Bu sayı geçen yıl aynı dönemde 84’tü. 2023 Haziran’ında 41 hektar alan yangından etkilenirken, bu sene 2 bin 548 hektar yeşil alan zarar gördü. Ülkenin akciğerleri küle dönerken yangınlarla mücadele alanındaki ihalelerin “tasarruf” kapsamında rafa kaldırılması tepki topladı. Söz konusu ihaleler iptal edildiği için projelerin maliyeti bilinmiyor ancak daha önce ihale edilenlerin ortalama bedeli 700 bin TL ila 1,5 milyon TL arasında değişiyor. O ihalelerden biri, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi, Balıköy beldesine yapılacak jeomembranlı kesik konik yangın havuzu yapım işi. Geçtiğimiz sene Balıköy’de yedi ayrı bölgede çıkan orman yangını ancak sekiz saatte söndürülebilmişti.
Adana Karaisalı’da planlanan yangın gözetleme kulesi, enerji nakil hattı ve yıldırımdan korunma amaçlı topraklama yenilenmesi de tasarrufa kurban edilen işlerden... İhalenin sözleşme bedeli 567 bin 160 TL. Karaisalı’da çıkan son orman yangını Balıköy’deki kadar uzak tarihli değil, yaklaşık üç hafta önce. İptal olan bir diğer ihale, Manisa Akhisar’da insansız hava aracı üs merkezinin inşasıyla ilgili. Pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihale için “İvedilikle yapılması zorunlu” denilmişti.
“ÖNCE DEPREM İHALELERİNİ DENETLEYİN”
Meseleyi ülke gündemine taşıyan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, yetersiz inceleme ve kategorik karar verme sonucu böyle bir kararın alındığını tahmin ettiğini söyledi “Enine boyuna incelese hiçbir bürokrat bu kararın altına imza atmaz” diyen Ekmen, gazetemize şunları söyledi: “İptal edilen 20 ihalenin bedeli, Tarım ve Orman Bakanı’nın bindiği Mercedes kadar. Buna karşın deprem ihaleleri, tasarruf kapsamının dışında tutuldu. İhalelerin gerçek maliyeti ile devletin ödediği bedel arasındaki ciddi farklar bulunuyor. Tasarrufa buradan başlanılmalı. Çünkü o ihaleleri, davetiye usulüyle yarışmasız yapıyorlar. Elimde belge var. 3 milyon 500 bin TL’ye ihale edilen bir köy evinin aslında 1 milyon 750 TL’ye bitirilebildiğini biliyoruz. Vahim hatadan hemen vazgeçilmeli, ormanları korumak maksadıyla gereken ihaleler behemehâl gerçekleştirilmelidir.” Mehmet Emin Ekmen, ihalelerin iptal edilmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yanıtlamaları istemiyle soru önergeleri verdi. Ayrıca Ekmen, konuyu TBMM kürsüsüne de taşıdı.
“15 YILDA DEĞİŞEN YOK”
Görüşlerine başvurduğumuz eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi ise, orman yangınlarıyla mücadelede 15 yıl önceki sorunların aynen devam ettiğini vurguladı. 15 yıl önce henüz görevdeyken yayımlanan bir makalesine atıfta bulunan Çebi “Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli başlık, önleyici tedbirlerdir. Bu konuda tüm kamu kuruluşları iş birliği içinde olmalı ve ateşi ormandan uzak tutmalıdır. Dünyada kullanılan yeni sistemler Türkiye’de de uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Çebi’nin dikkat çektiği bir diğer sıkıntı; söndürme çalışmaları esnasında belediye başkanı, vali, bakan gibi mülki amir veya üst düzey isimlerin yangının yaşandığı alanlara gelmesi. Faruk Çebi’ye göre, bu ziyaretler çalışmaları aksatıyor.