Bekledikçe altın gibi değerleniyor! Tek tek elle hasat ediliyor, talep yağıyor: Kilosu 500 lira

Bekledikçe altın gibi değerleniyor! Tek tek elle hasat ediliyor, talep yağıyor: Kilosu 500 lira

Bekledikçe altın gibi değer kazanıyor! Tek tek elle hasat ediliyor! Kilosu 500 liradan satılıyor, talep yağıyor...

Sivas'ın yöresel mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan madımak bitkisi, yaz aylarında taze olarak tüketilirken kışın kurutulmuş haliyle de sofraları süslüyor. Sivas ve çevresinde doğada doğal olarak yetişen madımak, sabırla toplanarak kış aylarında özellikle büyük bir talep görmekte.

Zahmetli Bir Süreç

Köylerde kadınlar tarafından el birliğiyle toplanan madımak, mayıs ayında hasat edilerek yaz boyunca kurutuluyor. Taze madımak, yaz aylarında kilogramı 100 liradan satılırken, kurutulmuş madımak fiyatı ise neredeyse beş kat artarak 500 liraya kadar yükseliyor. 5 kilogram yaş madımaktan, yalnızca 1 kilogram kuru madımak elde edilebiliyor.

Madımak, içerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahip. Sağlık açısından birçok fayda sağlayan bu bitki, Sivas mutfağında çorbasından yoğurtlu yemeğine kadar birçok şekilde kullanılıyor.

GURBETÇİLER TERCİH EDİYOR

AW317347_03

Sivaslı gurbetçiler, yaşadıkları yerlerde bulamadıkları için kış için kuru madımak almak üzere Sivas’a geliyor. Yusuf Kurt, "Madımakları genelde köylüler getirir, köylülerden alırız. Fiyatı yaklaşık 500 lira. Madımak Sivas'ın olmazsa olmazlarındandır. Yazın toplanır ve kurutularak kışın tüketilir. Gurbetçi vatandaşlarımız genelde alıyor, yaşadıkları yerlerde bulamadıkları için gitmeden buradan alıp gidiyorlar. Madımak Sivas'ımızın olmazsa olmazıdır” dedi.

Madımak, Sivas'ın yerli halkı için önemli bir geçim kaynağı da oluşturuyor. Toplanan madımak, köylüler tarafından satılarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

AW317347_01

Yazın taze olarak tüketilen madımak, kışın ise kurutulmuş haliyle öne çıkıyor. Kurt, "Madımak yazın tek tek toplanır, kuru bir ortama serilir ve kuruduktan sonra toplanır, kalbur ile elemsi yapılır. Köylülerimizin genelde geçim kaynağıdır, topladıkları madımağı burada satarak evlerinde katkıda bulunurlar. 5 kilogram yaş madımaktan, 1 kilogram kuru madımak çıkar. Kurutulup temizlendiği zaman ise onun sadece yaprak kısmı kaldığı için 5 kilogramdan, 1 kilograma düşüyor. Yaş madımağın kilosu 100 lira ise ortalama kuru madımağın fiyatı da 500 liradır” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN