Çok para ediyor diye ekenler yandı! 105 liradan başladı, 15 liraya düştü: Çiftçi şimdi dert yanıyor

Çok para ediyor diye ekenler yandı! 105 liradan başladı, 15 liraya düştü: Çiftçi şimdi dert yanıyor

Tarım sektörü yine fiyat dengesizliğinden dolayı isyanda. Özellikle taze fasulye üretimi yapan çiftçi dert yanmaya başladı. Öyle ki sezonun başında 105 lirayı bulan fiyatlar şimdilerde 15 liraya kadar düştü. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye'nin önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden Aydın'da fasulye üreticileri, plansız tarımın olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Kuraklık ve fiyat dengesizliği, çiftçilerin zor durumda kalmasına neden oluyor. Sezon başında 105 TL'ye kadar çıkan taze fasulye fiyatları, günümüzde 15 TL'ye kadar düşerek üreticilerin maliyetlerini karşılamaz hale geldi.

yeni-proje-8-002.jpg

FİYAT DENGESİZLİĞİ ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Aydın’ın Köşk ilçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçeleri arasında bulunan yaylalarda fasulye üretimi yapan çiftçiler, mahsullerinin toptan fiyatlarının iş gücü ve üretim maliyetlerinin çok altında kaldığını belirtiyor. 52 yaşındaki çiftçi Mehmet İnce, uzun yıllardır tarımla uğraştığını ve plansız üretimin Türk tarımının önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı. Sezon başında fasulye fiyatlarının 105 TL olduğu, ancak günümüzde fiyatın 15 TL'ye düştüğü ifade ediliyor.

yeni-proje-9-002.jpg

ÇİFTÇİLER TARLALARINI BOZMAK ZORUNDA KALDI

Mehmet İnce, fasulyenin sofraya ulaşana kadar fiyatının ne kadar artacağı düşünülmeden üretim yapıldığını belirtti. Üreticiler, fasulye yetiştirmenin ve toplamanın maliyetlerini karşılayamadıklarından, bazı çiftçilerin fasulye tarlalarını bozmak zorunda kaldığını söyledi. İşçi ücretlerinin yüksek olduğu günümüzde, bir işçinin topladığı fasulyenin maliyetleri karşılamadığını belirten İnce, "Zararına üretim yapmak yerine, tarlalarımızı bozmak zorunda kaldık" dedi.

yeni-proje-10-001.jpg

PLANSIZ TARIM SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR

Plansız tarım uygulamaları, üreticilerin iş gücü ve maliyet sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Fasulye fiyatlarının hızla değişmesi, üreticilerin ekonomik sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Çiftçiler, bu sorunun çözülmesi için yetkililerden destek bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN