Etiyopya lideri Ahmed’den ‘Somali’ açıklaması: Parçalanmasını istemiyoruz

Etiyopya lideri Ahmed’den ‘Somali’ açıklaması: Parçalanmasını istemiyoruz

Son dönemde hükümetinin Somali'yi parçalamaya çalıştığı yönündeki iddialara ilişkin konuşan Etiyopya lideri Ahmed, suçlamaları reddederek bunu istemediklerini ifade etti.

Yerel basındaki habere göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Meclis'te yaptığı konuşmada, Somali ile ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Ahmed, denize erişimin Etiyopya'nın büyüyen ekonomisi ve nüfusu için kritik öneme sahip olduğunu dile getirerek, "Etiyopya, Somali'nin parçalanmasını istemiyor, isteseydi çocuklarını feda etmezdi" dedi.

Somali'nin özerk bölgesi Somaliland ile imzalanan Mutabakat Zaptı'na da değinen Ahmed, söz konusu adımın, Somali hükümetinin ilk etapta Etiyopya ile konuşmayı reddetmesinin ardından atıldığına dikkati çekti.

‘BİZİ SUÇLAMAYI SEÇTİLER’

Ahmed, "Somali hükümetiyle bir kavgamız yok ancak bunun yerine Somali hükümeti dolaşıp bizi suçlamayı seçti" şeklinde konuştu. Sorunların çözümü için Somali ile diyaloğa hazır olduklarının altını çizen Ahmed, ülkesinin, komşu merkezli ve dostane bir dış politika yaklaşımı izlediğini, kendi topraklarında yaşayan Somalililer bulunduğunu ve Somali'de barış için fedakarlık yaptıklarını anlattı.

Ahmed, ülkesinin büyük bir ekonomiye sahip olmasına rağmen denize erişiminin olmadığına işaret ederek, denize erişim konusunun ülkesi için "ulusal çıkar meselesi" olduğunun altını çizdi.

Eritre, Cibuti, Kenya, Sudan ve Somali halkına seslenen Ahmed, "Onlar bizim kardeşimizdir ve onların kötülüğünü istemiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz. Etiyopya bir yıkım gücü değil, tüm bu ülkeler için ihtiyaç anında yanlarında olacak bir ağabey ve kalkan gibidir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN