80 yıl sonra üretimine izin çıktı! Boyu 2 metreye ulaşıyor, 4 çeşidi bulunuyor! 19 şehirde ekimi yapılıyor

80 yıl sonra üretimine izin çıktı! Boyu 2 metreye ulaşıyor, 4 çeşidi bulunuyor! 19 şehirde ekimi yapılıyor

80 yıl sonra üretimine Türkiye'de izin çıktı. 4 çeşidi bulunuyor boyu 2 metreye kadar ulaşıyor. 20 dekarlık alanda yapılan ekim çalışmaları verimini gösteriyor. Sadece 19 şehirde yetiştirilebiliyor.

Konya'da 80 yıllık sürenin ardından üretimine izin verilen kenevirin boyu 2 metreye kadar ulaştı. Çumra ilçesinde çiftçilik yapan arkadaşlar el ele vererek kurdukları kooperatif üzerinde kenevir ekimi o yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile birlikte 19 şehirde ekimi yapılan kenevir için düğmeye basıldı.

20 DEKARDA 4 ÇEŞİT ÜRETİLİYOR

Konya'da üretimi yapılması için izin verilerek 50 gün önce ekimi gerçekleştirilen kenevir 80 yıllık sürenin ardından ilk kez toprakla buluştu. 20 dekarlık alanda 4 çeşit kenevir üretimi yapılırken bölgedeki su sorununa da dikkat çekildi. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her tarafta olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çare ararken aklımıza bu geldi. Biz Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla beraber bu işe başladık. Önceleri herkes bizimle dalga geçti. Biz de şimdi millete bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” sözlerini dile getirdi.

Konya'da 80 yıl sonra bir ilk. Hasat için gün sayıyor

EKİMİ DAHA DA YAYGINLAŞACAK

Bölgede kooperatif kurulması ile birlikte çalışmaların hızlandırılarak Ekim işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Mahmut Şenyüz, arkadaşlarıyla birlikte keneviri incelemek için Samsun'a gittiklerini söyledi. Samsun'da kenevirin artık 19 ilde ekilebildiğini öğrenen Şenyüz, kooperatif olarak hemen bu işe el attıklarını ifade etti. Bu yıl Ar-Ge çalışması yapıldıktan sonra ekim işlemlerinin tamamlandığını ifade eder Şenyüz, daha da yaygınlaşarak sürecin ilerletileceğini vurguladı.

Konya'da 80 yıl sonra kenevir ekildi | Milat Gazetesi

Konya'nın tüm bölgesine üretim çalışmalarını yaymayı planladıklarını dile getiren Şenyüz, tarım bitkilerinin güzel olduğunu belirterek bir rakip olarak değil alternatif ürün olarak kenevir ekimi yapıldığını söyledi. Susuz yetişebilmesi nedeniyle kendilerinin tercih ettiğini ifade eden Şenyüz, şu açıklamalarda bulundu:

“Tarım Bakanlığı desteği ile biz bunu ekmiş bulunuyoruz. Kenevirle ilgili hedeflerimiz Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğüyle beraber 31 ilçenin her tarafında tarımsal sulamada su sıkıntısı var. Bu ürün suyu az tüketiyor. Ekiminden sonra 2 defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metre büyümesi lazım ve şu anda 2 metrenin üstünde”

SAYI 20'YE YÜKSELDİ

80 yıllık sürecin ardından bölgede yeniden kenevir üretmeye başlandığını dile getiren Şenyüz, hasat için biçerdöver aldıklarını belirtti. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı olmadığını aktaran Şenyüz, çiftçiye ciddi anlamda katma değer sağladığını da vurguladı. 1940'lı yıllarda kenevir ekiminin yasaklandığına dikkat çeken Mahmut Şenyüz, cumhurbaşkanının talimatı ile 19 ilde ekime izin verilen ürün kapsamında Konya'nın da 20 il olduğunu aktardı.

Türkiye'nin Konya ilinde 80 yılın ardından kenevir toprakla buluştu - Kıbrıs Gazetesi - Kıbrıs Haber, KKTC Son Dakika ve Gündem Haberleri

Kenevir bitkisinin farklı alanlarda kullanıldığını ifade eden Çumra Anadolu üretim ve pazarlama kooperatifi başkan yardımcısı Mustafa Özaydın, “Bizim burada ilk defa ekilince merak eden sanayicilerimiz gelip gidiyor. Kenevirin sapından 100 metrekare hiç demir, beton ve çimento kullanmadan sapını öğüterek ev yapacaklar” sözlerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN