BM Suriye Özel Temsilcisi'nden taraflara Cenevre daveti

BM Suriye Özel Temsilcisi'nden taraflara Cenevre daveti

Birleşmiş Milletler, 29 Ocak'ta yapılacak Suriye toplantısı için taraflara davetiye gönderdi. PKK'nın Suriye kanadı PYD'nin de davetiye alan gruplar içinde bulunduğu iddia edilirken, Suriye Türkmenleri görüşmelere davet edilmedi.

[Karar]

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın sözcüsü Jessy Chahine, 29 Ocak'ta Suriye krizinin çözümü için Esad rejimi ile muhalif gruplar arasında yapılacak Cenevre görüşmeleri için taraflara davetiyelerin gönderildiğini duyurdu.

Chahine, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı karar tasarısında belirlenen parametreler doğrultusunda Mistura'nın taraflara davetiyeleri gönderdiğini ifade etti.

'PYD'ye dolaylı davet' iddiaları

Rus Sputnik ajansı, BM kaynaklarına dayandırdığı haberde toplantı için PYD'ye de davet gönderildiğini öne sürdü. Sputnik, önceki gün yaptığı haberde PYD lideri Salih Müslim'in, görüşmelerin planlanması için BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmek üzere Cenevre'ye gittiğini iddia etmişti. 

PKK'ya yakın Özgür Gündem gazetesinin internet sitesinde PYD'nin de dahil olduğu Demokratik Halk Meclisleri'nin görüşmelere davet edildiği yazıldı. Demokratik Halk Meclisleri adına görüşmelere katılacak heyette PYD lideri Salih Müslim'nde bulunduğu belirtildi.

Demokratik Halk Meclisleri, ABD'nin teşvikiyle PYD'nin silahlı kanadı YPG ve bazı muhalif güçlerin katılımıyla oluşturulan Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştu. PYD ve YPG'nin bu oluşumlarda büyük ağırlığı bulunuyor. Böylece PYD görüşmelere doğrudan davet edilmese de "çatı örgütü" aracılığıyla katılımı sağlanacak.

Türkiye: Kürtlere evet, PYD'ye hayır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada PYD'nin Cenevre masasında olmasının kabul edilemeyeceğini söylemişti. Davutoğlu, "Biz Suriye'de Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Nusayrilerin o masada olmasını istiyoruz. Kürtlerin masada olması bir zorunluluktur ama Kürtlere zulmeden PYD ve YPG'nin o masada olması asla kabul edilemez. PYD'yi bir yere oturatacaksanız onu rejimin yanına oturtabilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.

Türkmenler davet edilmedi

PKK'nın Suriye kanadı PYD görüşmelere davet edilmesine rağmen Suriye Türkmenleri'nden hiçbir gruba davet gönderilmedi. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Cenevre görüşmelerinde hiçbir Türkmen'in yer almayacağını söylemişti.

Mustafa, "Üç buçuk milyon Türkmen nüfusu görmezden gelip, kantonlar ilan ederek alenen Suriye'yi bölmeyi kastedenleri çağırmak, devrim ruhuyla bağdaşmamaktadır" diye konuşmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN