Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek

Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek

Muamma çözüldü, PYD'nin Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerine katılmayacağı kesinleşti... BM'nin, Türkiye'nin karşı çıktığı PKK'nın Suriye kolu PYD'yi toplantıya davet etmeyeceği Fransa tarafından doğrulandı...

[Karar]

PYD'nin Cenevre toplantısına davet edilip edilmeyeceğini yönelik soru işaretleri netleşti. Türkiye rest çekti, BM, Salih Müslim'i davet etmekten vazgeçti. Türkiye'nin istemediği PYD'nin barış görüşmelerine davet edilmeyeceği açıklandı.

Fransa: BM PYD'yi davet etmeyecek

PYD'nin Cenevre'de 29 Ocak'ta yapılacak Suriye müzakerelerine katılıp katılamayacağına dair bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius , Birleşmiş Milletler'in (BM) PYD'yi görüşmelere davet etmeyeceğini açıkladı.

Reuters'in haberine göre Fabius, France Culture radyosuna yaptığı açıklamada “Sayın de Mistura davetiyeleri gönderdi. En çok PYD grubu yüzünden sorunlar yaşanıyordu ve Sayın Mistura bana PYD'ye bir davetiye mektubu göndermediğini söyledi” diye konuştu.

Fabius'a göre de Mistura Riyad'da belirlenen muhalif grupların görüşmelerde muhaliflere öncülük edeceğini, ancak başka grupların da toplantıda bulunabileceğini belirtti.

Fabius: Muhalifler müzakereye 'evet' diyor

Fabius ayrıca muhaliflerin koordinatörü Riad Hijab'la bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Hijab'ın kendisine bu sabah BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ve Mistura'ya cevap vereceklerini söylediğini kaydetti. Fabius, “Anladığım kadarıyla müzakerelere 'evet' diyorlar. Aynı zamanda görüşmelere kimin katılacağı, insani alanda ne yapılacağı ve hangi konuların konuşulacağı konusunda ayrıntıları bilmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Davet edilirse boykot ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'nin davet edilmesi halinde Türkiye'nin toplantıyı boykot edeceğini açıklamıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Kürtlerin masada olması gerektiğini, ancak PKK'nın Suriye kolu PYD'ye müzakerelerde yer olmadığını, PYD görüşmelere katılacaksa Esad rejiminin tarafında yer alabileceğini söylemişti.

Müslim: Biz olmazsak başarısız olur

Görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadıklarını belirten PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise "Elbette biz içtenlikle görüşmelere katılmak istiyoruz. Katılmamamız halinde görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Biz sahada birçok insanı temsil ediyoruz. Bizi dışlayarak siyasi çözüm açısından iyi bir şey yapmıyorlar" demişti.

 

Suriye Demokratik Meclisi: PYD yoksa biz de yokuz

Kamh Hareketi lideri ve Suriye Demokratik Meclisi eşbaşkanı Heysem Menna, BM'ye sundukları 16 isimden 12'sinin davet aldığını, sundukları diğer isimlerin davet edilmemesi halinde görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.

Menna, Reuters'e verdiği demeçte ''Ya dostlarımla giderim ya da hiç gitmem. Şu an bize önerdikleri heyete fiili olarak ''Rus heyeti'' ismi verebiliriz. Rus heyetinde üye olmaya hazır değilim. Bize özel bir heyetin olması hakkımızdır'' diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN