Av köşkü beton kafaya avlandı

Av köşkü beton kafaya avlandı

Marmara Üniversitesi bünyesindeki tarihi V. Murat Av Köşkü Hamamı’ndaki restorasyon büyük tepkilere yol açtı. Tarihi yapı, çalışmalar sonrası gerek rengi gerekse tasarımıyla sıradan bir bina görünümüne sahip oldu. Konuyla ilgili ne üniversite rektörlüğü ne de restorasyonu yapan şirket sorumluluk aldı.

ERKUT TEZERDİ - KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nün içinde yer alan V. Murat Av Köşkü Hamamı’nda restorasyon rezaleti yaşandı. 19’uncu yüzyılda Sultan Abdülaziz’in yeğeni V. Murat’ın ikâmetine tahsis edilen ve av çiftliği olarak kullanılan yerdeki köşk ve hamamdan oluşan yapı grubundan sadece hamam günümüze ulaşmıştı.

Köşkün üniversitenin yanındaki Atatürk Fen Lisesi sınırlarında bulunduğu ve 50’li yıllarda yıkıldığı tahmin ediliyor.

Geriye kalan ve harabe halinde duran hamam ise üniversitenin içinde yer alıyor. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ile projelendirme çalışması yapılan, 3 Mart 2014 tarihinde de ARM Mimarlık tarafından restorasyonuna başlanan hamamın tamamlandıktan sonra sanat merkezi olarak kullanılacağı açıklanmıştı.

Ancak tarihi yapının yeni halinin sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, eleştirilere neden oldu. Zira yapının ne eski halinden ne de tarihi görüntüsünden eser kaldığı ortaya çıktı. Dışarıdan bakıldığında sıradan bir binaya benzetilen yeni tasarımın pencere pervazları mermerden yapıldı, dış cephesi somon rengine boyandı.

Üniversiteden KARARa konuşan bazı öğrenciler tarihi yapının son halinin ‘umumi tuvalete’ benzetildiğini, bazıları ise bu restorasyon rezaletinin 79 milyon TL’ye mal olduğunu iddia etti.

17-10/28/ekran-alintisi.JPG

Tepkiler üzerine Marmara Üniversitesi (MÜ) Rektörlüğü tarafından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. V. Murat Av Köşkü Hamamı’nın restorasyonunun projeye bağlı kalınarak tamamlandığı belirtildi. Açıklamada restorasyon çalışmalarının 20 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılarak 27 Ocak 2014 tarihinde Yüklenici ARM Mimarlık Peyzaj İnş. Rest. San. Tic. Ltd. Şti. ile sözleşmeye bağlandığı duyuruldu. Restorasyonun ilerleyen sürecinde İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın, iş artışına ihtiyaç duyduğu ifade edilerek, kalan kısmın üniversite bütçesinden karşılanmasını istediği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, bunun üzerine başkanlığa yazılan 19 Ekim 2015 tarihli yazıyla söz konusu işin tamamlanabilmesi için ikmal ihalesine çıkılacağının vurgulandığı ve ihale dosyasının istendiği belirtildi.

17-10/28/1.jpg

17-10/28/2.jpg

İlgili yazıyla İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış olan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleriyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınmış olan statik raporun MÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’na teslim edildiği aktarıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Üniversitemizce 3 Mayıs 2016 tarihinde ikmal ihalesi yapılarak 27 Mayıs 2016 tarihinde yüklenici ARM Mimarlık Peyzaj İnş. Rest. San. Tic. Ltd. Şti. ile sözleşmeye bağlanmıştır. Restorasyon çalışmaları 25 Ekim 2016 tarihinde tamamlanarak idaremizce teslim alınmıştır. Büyük oranda yıkık ve kullanılamaz durumda bulunan V. Murat Av Köşkü tarihi hamamının restorasyonunda İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmış projeye bağlı kalınmış ve tüm çalışmalar bu doğrultuda tamamlanmıştır.”

PROJEYİ KORUMA KURULU ONAYLADI

KARARa skandal restorasyonla ilgili konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat, projenin kendileriyle ilgisi olmadığını söyledi. Arat şöyle konuştu: “İstanbul Valiliği’nin restorasyon ihalesini 2014’te özel bir şirket aldı. Proje, 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylandı. Yani ilk olarak İl Özel İdare tarafından başlatılan bir proje bu. Daha sonra üniversitemiz tamamladı, aynı firmayla. Biz de böyle natamam şekilde kalmasın diye destek olduk. İhaleyi yeniden yaptık. Yarım kalan işi, müteahhit tamamladı. Biz orayı kültür merkezi olarak düşünüyoruz. Asıl sorun şu, Türkiye’de eski yapıların restorasyonuyla ilgili bir uzmanlık alanı yok. Ucuz fiyatı veren ihaleye giriyor. Bu aslında ülkemizin meselesi.”

RENGİ ÜNİVERSİTE SEÇTİ

Tartışmalı restorasyonu yapan ARM Mimarlık Peyzaj İnş. Rest. San. Tic. Ltd. Şirketi’nin sahibi Ahmet Ata ise KARAR’a projenin tamamen teknik şartnameye göre yapıldığını söyledi. Ata “Bu proje tasdikli kurul projesine uygun olarak yapıldı. Boya rengi ise üniversite yönetiminin takdiri. Buna biz müdahale edemeyiz. Projeyi teknik şartnameye uygun olarak yaptık. Yapı normalde tuğla. Tuğla üzerine derz sonra horasan sıva ve boya yaptık. Boya ve renk tercihi tamamen üniversiteye aittir” diye konuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN