AÖF sınav yönetmeliği değişti! 18 Ocak 2017 Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile AÖF'te neler değişecek? Yarıyıllarda başarılı olamayan öğrenciler için nasıl bir prosedür uygulanacak? AÖF üstten ders alma yönetmeliğinde değişiklik. Binlerce adayı yakından ilgilendiren Açıköğretim Fakültesi yönetmelik değişikliği resmen yayınlandı. Peki AÖF'te neler değişti? Ayrıntılar haberimizde.
Anadolu Üniversitesi AÖF sınav yönetmeliği değişti. Açıköğretim Fakültesi sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklik ne? Binlerce öğrencinin geçen haftasonu güz dönemi final sınavlarını verdiği AÖF'te bazı değişiklikler yapıldı. Dönem derslerini geçemeyen öğrenciler diğer dönemlerden ders alabilecek mi? AÖF'te üstten ders almanın şartları neler? 18 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren AÖF yönetmelik değişikliğine göre zorunlu derslele ilgili de bazı uygulama değişikliklerine gidildi. AÖF'te neler değişti? Ayrıntılar haberimizde.
AÖF'TE DEĞİŞİKLİK! YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRECEK?
Anadolu Üniversitesi AÖF sınav yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 18 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik değişikliği ile Lisans programlarında 1 inci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenci 5 inci ve 7 nci yarıyıllardan; 2 nci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenci 6 ncı ve 8 inci yarıyıllardan; 3 üncü yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenci 7 nci yarıyıldan; 4 üncü yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenci ise 8 inci yarıyıldan ders alamayan öğrenciler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Türk Dili I-II ve Yabancı Dil I-II derslerini alabilecek.
SON DAKİKA AÖF HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
Öğrenciler AÖF'teki 18 Ocak değişikliğinin tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Daha önceki uygulama şu şekildeydi: AÖF’de lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 1’nci yarıyılda tüm derslerden başarısız olunca 5 ve 7’nci yarıyıldan ders alamamaktaydı. Ayrıca 2’nc yarıyıldan tüm derslerden başarılı olamayan öğrenci 6 ve 8’nci yarıyıldan aynı şekilde ders alamamaktaydı. Bu kapsamda 3’bcü ve 4’ncü yarıyıllardan da tüm derslerden başarısız olan öğrenciler 7’nci ve 8’nci yarıyıllardan ders alamamaktadır. Yönetmelik değişikliği, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı güz dönemi başında yürürlüğe girecek.
İŞTE AÖF YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik şöyle:
"MADDE 1 ‒ 3/9/2015 tarihli ve 29464 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesine aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.
“(4) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince zorunlu dersler olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Türk Dili I-II ve Yabancı Dil I-II dersleri için üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 2 ‒ Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11 – (1) Bir dönemde her ders için bir ara sınav ve çoktan seçmeli dönem sonu sınavı gözetimli olarak yüz yüze ve/veya çevrimiçi yapılır. Ara sınav; çoktan seçmeli, açık uçlu, kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirme gibi farklı tip sorular içerebilir. Bununla birlikte dersin özelliğine göre ara sınav; yazılı, sözlü, ödev, uygulama, proje ve benzeri ölçme-değerlendirme araçlarıyla da yapılabilir. Ara ve dönem sonu sınavlarının tarihleri ve uygulama esasları ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenir ve öğretim yılı başında akademik takvimle birlikte ilan edilir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmeliğin; 1 inci maddesi 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı güz dönemi başında, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür."
Anadolu Üniversitesi AÖF sınav sisteminde uygulanan 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulaması hala devam ediyor. Adaylar, bu uygulamanın kaldırılması için imza kampanyası başlattılar. Henüz uygulamanın kaldırılmasına ilişkin bir çözüm üretilmedi.
AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ NOT SİSTEMİ
Yeni sistemde, öğrencilerimizin bir dersten başarılı sayılabilmesi için 100 üzerinden değerlendirmeye alınan kâğıtlarda 35,00 ya da üzerinde başarı puanı alması gerekmektedir. İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerle ödev ve laboratuvar uygulamaları olan dersler ise bu kapsamın dışında tutulmuştur.
AÖF HARF NOTLARI
Not Aralığı – Harf Notu – Not Değeri
84 – 100 AA 4,00 (GEÇTİ)
77 – 83 AB 3,70 (GEÇTİ)
71 – 76 BA 3,30 (GEÇTİ)
66 – 70 BB 3,00 (GEÇTİ)
61 – 65 BC 2,70 (GEÇTİ)
56 – 60 CB 2,30 (GEÇTİ)
50 – 55 CC 2,00 (GEÇTİ)
46 – 49 CD 1,70 (ORTALAMAYA GÖRE)
40 – 45 DC 1,30 (ORTALAMAYA GÖRE)
33 – 39 DD 1,00 (ORTALAMAYA GÖRE)
0 – 32 FF 0,00 (KALDI)
AÖF DERS GEÇME NOTLARI KAÇ?
84 – 100 notları arasında AA harf notu ile geçebilirsiniz
77 – 83 notları arasında AB harf notu ile geçebilirsiniz
71 – 76 notları arasında BA harf notu ile geçebilirsiniz
66 – 70 notları arasında BB harf notu ile geçebilirsiniz
61 – 65 notları arasında BC harf notu ile geçebilirsiniz
56 – 60 notları arasında CB harf notu ile geçebilirsiniz
50 – 55 notları arasında CC harf notu ile geçebilirsiniz
46 – 49 notları arasında CD harf notu ile1,70 koşullu geçebilirsiniz
40 – 45 notları arasında DC harf notu ile1,30 koşullu geçebilirsiniz
33 – 39 notları arasında DD harf notu ile1,00 koşullu geçebilirsiniz
0 – 32 notları arasında FF harf notu ile 0,00 kalırsınız.
Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz şartsız geçmişsiniz demektir.
Dersten Kalma:Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten direk kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.
AÖF NOT HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
AÖF öğrencilerinin sınıf geçmeleri için özellikle yıl sonu ortalamasının 2,00 ve üzeri olmasını unutmamaları gerekir.
AÖF not hesaplama çok kolay yapılan bir işlemdir. Ancak bu yıl AÖF not hesaplama biraz zorlaştırıldı. Alışık olmadığımız bir hesaplama sistemi olduğu için kafamız biraz karışabilir. Açıköğretim Fakültesi'nde Vize sınavının %30'u, final sınavının ise %70'i baz alınmaktadır. Örnek:
Vize Notu: 60 (60x0.30) = 18
Final Notu: 80 (80x0.70) = 56
Toplam: 74'tür. Bu not dersten alınan başarı notudur.
AÖF sınav yönetmeliği değişti! 18 Ocak 2017 Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile AÖF'te neler değişecek? Yarıyıllarda başarılı olamayan öğrenciler için nasıl bir prosedür uygulanacak? AÖF üstten ders alma yönetmeliğinde değişiklik. Binlerce adayı yakından ilgilendiren Açıköğretim Fakültesi yönetmelik değişikliği resmen yayınlandı. Peki AÖF'te neler değişti? Ayrıntılar haberimizde.