1967 yılında Boston Maratonu’nda koşmak isteyince ‘Kadınların pistte ne işi var’ diyen cinsiyetçilerin saldırısına uğrayan Kathrine Switzer, önyargılı tepkilere aldırmayıp 261 numaralı atleti giymişti. Bu duruşuyla Boston’da koşan ilk kadın olarak adını tarihe yazdıran Switzer, 70 yaşında yine aynı maratonda aynı numarayla boy gösterdi. Finiş çizgisini geçtikten sonra, “Biz kadınların hayatını değiştirmek için buradayız” dedi.
1967’de Boston Maratonu’nda koşması engellenmeye çalışılan Kathrine Switzer, 2017’de 70 yaşında bu kez alkışlar arasında finişi gördü. Dünya gençliğinin özgürlük rüzgarları estirdiği bir dönemde 1967’de Syracuse Üniversitesi öğrencisi Kathrine Switzer tarihe geçmişti. 20 yaşındaki Switzer, kadın sporcuların yarışmadığı Boston Maratonu’nda önyargıları yerle bir etmişti. Şimdi 70 yaşında olan Switzer 50 yıl sonra bu kez resmi olarak maratonda koştu. 1967’de Boston Maratonu sadece erkeklerin koştuğu bir organizasyondu.
Kadınların katılımına dair bir yasal engel olmasa da işin geleneğinde bu vardı. Gazetecilik öğrencisi Switzer, ön isminin baş harflerini kayıt formuna yazınca rahatlıkla bir göğüs numarası alabildi. Ancak maratonun ortasında yarış direktörü, Switzer’ın yanına gelerek göğüs numarasını çekip aldı. Ama genç kadının yarışı bırakmaya niyeti yoktu. Göğüs numarası olmadan maratonu tamamladı. Ancak yarış sonrasında diskalifiye edildi. Switzer, sporun içinde kaldı. Spor yazarı ve atletizm yorumcusu oldu. Bu yılki Boston Maratonu’nda koşma kararı aldı. Artık 70 yaşındaydı. Ama 50 yıl sonra bu kez güle oynaya koşabiliyordu. Medya ilgisini üzerinde hisseden Switzer, finiş çizgisini geçtiğinde kendisine madalya verildi.