Sandal Sefası Yemeği Nasıl Yapılır?

Sandal Sefası Yemeği Nasıl Yapılır?

Akşam yemeklerinde yeni lezzetler tatmayı isteyenler için sandal sefası yemeği nasıl yapılır? Akşam yenir mi ve hangi malzemeler kullanılır gibi sorular sorulur. Sofralarda önemli yer tutan bu yemeğin yapılışına dair tüm detaylar şunlardır.

Sandal sefası kabak kullanılarak yapılan yemeklerden birisidir. Kabağın oyulması ve içinin doldurulması esasına dayanılarak hazırlanan bu yemek akşam yemeklerinde tercih edilir. Bu yemeğin yapımında kıyma kullanılabileceği gibi tavuk kullanımı da mümkündür.

Son derece besleyici olan sandal sefası yemeği misafirlere ikram etmek için de uygun olan bir yemektir. Ayrıca kullanılan kabak ve içerisine koyulan malzemeler sayesinde son derece besleyici olan bir yemektir.

SANDAL SEFASI YEMEĞİNİN MALZEMELERİ

Akşam yemekleri için sandal sefası yapmak için malzeme tedarikinin yapılması gerekir. Bunun için kabak dışında kalan malzemeler öğrenilmeli ve evde eksik malzeme varsa satın alınmalıdır.

Sandal sefası yemeğinin malzemeleri;

5 adet kabak (kişi sayısına göre değişir)
300 gr kıyma
1 adet domates
1 adet sarımsak
1-2 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı biber

Bu malzemelerin dışında harcın içerisinde yeşillik bulunmasını isteyen kişiler maydanoz ve dereotu kullanmaları mümkündür. Bunun için her iki malzemeden de birer tutam kullanılması yeterli olur.

SANDAL SEFASI YEMEĞİNİN SOS MALZEMELERİ

Sandal sefası yemeğinin soslu ya da sossuz şekilde hazırlanması mümkündür. Beşamel sosun tercih edilmesi yemeğin lezzetinin artmasına yardımcı olur. Yemek üzerine beşamel sosun yapılması isteniyorsa sos malzemelerinin de hazırlanması gerekir. Sos için gerekli olan malzemeler ise şunlardır; 1 bardak süt, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı un ve 1 tatlı kaşığı tuzdur.

sandal-seasi-tarifi.jpg

SANDAL SEFASI NASIL YAPILIR?

Sandal sefası yemeğinin yapımına kabaklardan başlanır. Bunun için kabakların baş kısımları alınır ve alaca şekilde soyulmaları sağlanır. Soyulan kabaklar ortadan ikiye ayrılır. Ayrılan her parçanın içerisi oyulur. Kabakların oyulması tamamlandıktan sonra bir tencereye koyulur. Tencere içerisine yeteri kadar su koyularak haşlanması beklenir. Ortalama 5 dakika haşlama yapıldıktan sonra kabaklar ocaktan alınır ve soğuması için beklenir.

Kabaklar soğuma aşamasındayken soğan doğranır ve tavaya alınarak kavrulması sağlanır. Soğan birkaç dakika kavrulduktan sonra içerisine kıyma eklenir. Kıyma ve soğan 5-10 dakika kavrulur. Harç içerisine doğranan domates eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Maydanoz ve dereotu tercih ediliyorsa tava içerisine eklenir. Son olarak tuz, acı biber ve karabiberden oluşan baharatlar eklenir.
İç harcın pişmesinin ardından beşamel sosun yapımına geçilir. Bunun için tavada tereyağı eritilir ve içerisine un eklenir. Un ve tereyağı 5 dakika kavrulduktan sonra süt ve tuz eklenir. Sütlü sos harcı ortalama 5 dakika ocakta piştikten kıvamının koyu olup olmadığına bakılır. Koyu kıvamdaysa sos ocaktan alınır.

Harç ve beşamel sos piştikten sonra doldurma işlemine geçilir. Kabaklar fırında pişirileceği için fırın kabı veya tepsi içerisine kabaklar oyulan tarafları üste gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan harç gerekli miktarda kabakların içerisine koyulur ve harcın oyulan yer boyunca bulunması sağlanır. Harçlar kabaklar içerisine koyulduktan sonra beşamel sos kabaklar üzerine eşit şekilde koyulur. Son olarak su eklendikten sonra yemek fırına verilir.

SANDAL SEFASI YEMEĞİNİN PİŞİRME SÜRESİ

Sandal sefası yemeğinin pişmesi için fırının 200 dereceye ayarlanması gerekir. Fırın ayarlandıktan sonra yemek fırına verilir. Hazırlanan yemeğin pişme süresi ise 15 dakikadır. Sandal sefaları pişmeye yakın hale geldiğinde üzerine rendelenen kaşar peyniri ekilebilir. Bu sayede kaşarla daha lezzetli bir tat elde edilir. Kaşarlar eriyip kabaklar piştikten sonra yemek fırından çıkarılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN