Patlıcan Söğürme Nasıl Yapılır?

Patlıcan Söğürme Nasıl Yapılır?

Türk mutfağının en geleneksel mezelerinden birisi olarak bilinen patlıcan söğürme genellikle közlenmiş patlıcan ile yapılan bir mezedir. Peki patlıcan söğürme nasıl yapılır? İşte detaylar..

Özellikle yaz sıcaklarında serinlemek için akşam yemeklerinde tercih edilen patlıcan söğürme Anadolu’nun pek çok farklı bölgesinde değişik olarak yapılsa bile ana malzeme her zaman patlıcandan oluşur.

PATLICAN SÖĞÜRME SICAK MI YENİR SOĞUK MU?

Genellikle yaz aylarında tercih edilen patlıcan söğürme soğuk bir meze olarak tüketilir. Sıcak söğürme tercih edilirse kış mevsimi tüketilmesi açısından daha uygun olacaktır.

Malzemeler

Yaz mevsiminde tüketilen patlıcan söğürmenin malzemeleri şöyledir;

3 veya 4 adet orta boy patlıcan
2 veya 3 adet yeşil biber
3 adet domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Limon suyu veyahut sirke
Tuz
Yoğurt ( İsteğe bağlı olarak bazı yörelerde yoğurt ile servis yapılacağından tercih edilebilir.)

Tüm malzemeler kullanılarak yapılan patlıcan söğürme buzdolabında dinlendirilerek soğuk olarak servis edilmelidir.

PATLICAN SÖĞÜRME NASIL YAPILIR?

Aşama olarak belirli bir sıranın izlenmesi ile yapılacak olan patlıcan söğürmenin hazırlanması oldukça kısa sürer.

İlk adım patlıcanın közlenmesi aşamasıdır. Patlıcanlar köz üzerinde, fırında veyahut ocakta közlenir. Közleme işleminin tamamlandığının anlaşılması patlıcan kabuklarının kararması ile anlaşılır. Közlenen patlıcanlar yumuşayıp içerisi güzelce pişene değin köz işlemine devam edilmelidir.

Patlıcanlar közlenmesinin ardından biraz soğumaya bırakılır ve sonrasında kabuklarından ayrılır. Kalan közlenmiş patlıcanın iç kısmı bir kap içerisine alınarak bıçak yahut çatal yardımı ile ince ince doğranır.
Ayrı bir kapta ise domates ve biberler küçük küçük doğranır. Damak tadına göre biber ve domatesler de bazı durumlarda közlenebilir.

Közlenmiş patlıcan, domates ve biberin yanında ezilmiş sarımsakta bu karışıma ilave edilerek bir güzel karıştırılır. Üzerine zeytinyağı ve tuz eklenir.

Eğer yoğurt eklenecekse bu aşamada yoğurtta bu kısımda ilave edilir. Hazırlanması tamamlanan patlıcan söğürme servis kasesine alınarak limon suyu ve sirke gezdirilerek buzdolabında soğumaya bırakılır.

PATLICAN SÖĞÜRME’NİN KÖKENİ

Patlıcan söğürme ismini Türkçe’de yer alan “Söğürmek” kelimesinden alır. Söğürmek kelimesi Türk Dili’nde közlenmiş olan sebzelerin kabuğunun soyulması ve ezilmesi işlemini ifade etmekte kullanılır.
Patlıcan söğürme özellikle yaz aylarında biber veya patlıcan gibi sebzelerin közlenmesi ile yapılır. Aslında bir hazırlık yöntemi olarak başlayan patlıcan söğürme daha sonradan yaz aylarında tüketilen bir meze olarak Türk mutfağında yerini almıştır.

PATLICAN SÖĞÜRME VE BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Türkiye’nin farklı bölgelerinde değişik şekillerde hazırlanan patlıcan söğürme Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde genellikle yoğurt ile karıştırılarak sunulur. Sonrasında üzerine zeytinyağı ile pul biber eklenir ve servise hazır hale gelir.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise patlıcan söğürme daha çok limon suyu, zeytinyağı ve sarımsak kullanılarak sade bir şekilde hazırlanır. İç Anadolu bölgesi içerisinde yapılacak olan patlıcan söğürme ise patlıcanlara ek olarak biber ve domatesin de eklenerek yapıldığı bir tariftir.

MODERN PATLICAN SÖĞÜRME

Günümüzde patlıcan söğürme hem ev hem de restoranlarda popüler bir meze olarak hala yerini korumaktadır. Yaz aylarında özellikle restoran menülerinde meze kısmında sıklıkla tercih edilen mezelerden birisi olarak seçilmektedir.

Sağlıklı bir diyet düzeninin de korunmasına yardımcı olan patlıcan söğürme aynı zamanda vejetaryen ve vegan beslenme için de uygun yemeklerdendir.

Patlıcanın düşük kalorili ve yüksek lifli içeriği bu yemeği sağlık açısından da herkesin tüketebileceği bir hale getirmektedir. Anadolu’nun zengin mutfak kültürünün bir parçası haline gelen patlıcan söğürme günümüze değin orijinalliğini koruyarak gelmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN