Türk mutfağının en sevilen dolma tariflerinden biri olan lahana dolması, lezzeti ve besin değeriyle sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Hem etli hem de zeytinyağlı çeşitleriyle hazırlanan lahana dolması, doğru malzemeler ve püf noktalarıyla mükemmel bir lezzet sunuyor. Peki, lahana dolması nasıl yapılır? İşte adım adım, pratik bir lahana dolması tarifi...
Türk yemek kültüründe lahana dolması önemli yer tutar. Akşam yemeklerinde, misafir ikramlarında ve özel günlerde yapılan dolma iç malzemeleri ve lezzetiyle insanların beğenisini kazanır. Yapımı zor olmayan bu yemeğin yapılışına dair detayları şunlar oluşturur.
LAHANA DOLMASININ MALZEMELERİ
Lahana dolmasının lezzetli olmasını eksiksiz malzeme kullanımı sağlar. Tam malzemeyle yapılan dolma hem ev sahipleri hem de misafirler için damaklara tat sağlar.
Lezzetine doyum olmayacak lahana dolmasının malzemeleri şunlardır;
Orta boy beyaz lahana
5 su bardağı su
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 tane kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 fincan su
2-3 diş sarımsak
Bu malzemelerin dışında iç harç içerisine domates ve kıyma koyulması mümkündür. Özellikle dolmanın etli olması isteniyorsa yarım kilo kıyma yeterli olur.
LAHANA DOLMASININ YAPILIŞ AŞAMALARI
Lahana dolmasının yapılışı üç aşamada gerçekleşir. Bunlar lahana yapraklarının haşlanması, iç harcın hazırlanması ve dolmanın yapılmasıdır. Her iki aşamanın eksiksiz yapılması gerekir.
LAHANA YAPRAKLARINI HAŞLAMA
Lahana dolmasının yapılışı için ilk olarak orta boy lahananın yaprakları birbirinden ayrılır. Ayrılan yapraklar 5 su bardağı suyun koyulduğu tencereye atılır. Tencereye atılan lahana yapraklarının 2-3 dakika sıcak suda haşlanması sağlanır. Haşlanan lahana yaprakları tencereden alınarak soğumaya bırakılır. Lahana yaprakları soğurken dolmanın iç harcı hazırlanmaya başlanır.
LAHANA DOLMA İÇ HARCININ HAZIRLANMASI
Bunun için ilk olarak bir tavaya 1 çay bardağı sıvı yağ koyulur ve ısınması beklenir. Bu arada 1 adet kuru soğan doğranarak tavaya alınır ve pembeleşmesi beklenir. Soğanlar pembeleştikten sonra 1 yemek kaşığı salça atılır ve kavrulması beklenir.
Salça ve soğanlar 1-2 dakika kavrulduktan sonra içerisine 1 su bardağı pirinç, 2-3 diş sarımsak, 1 demet maydanoz ve baharatlar eklenir. Harç karıştırılır ve içerisine 1 fincan su eklenerek iç harcın suyunu çekmesi ve dolma için hazır olması beklenir. İç harç hazır olduktan sonra bir süre soğuması beklenir.
LAHANA DOLMASININ YAPILIŞI
Haşlanan lahana yaprakları dolma için hazırlanır. Bunun için sert olan parçalar yapraklardan ayrılır. Yapraklar dikdörtgen veya yuvarlak şeklinde kesme tahtası üzerine serilir. Serilen yapraklar içerisine iç harç eklenir ve yaprakların sarılması sağlanır. Lahana yaprakları sarıldıktan sonra tencereye dizilir.
Lahana dolmasının sossuz olması isteniyorsa tencereye sıcak su koyulup tuz eklenerek kaynaması ve pişmesi beklenir. Dolmanın soslu olması isteniyorsa domates salçası, sıvı yağ ve sudan oluşan sos hazırlanıp tencereye döküldükten sonra ocağa alınarak pişmesi beklenir.
LAHANA DOLMASININ PİŞME SÜRESİ
Tencereye nizami şekilde dizilen lahana dolmaları pişmesi için ocağa alınır. Hazırlanan dolmanın pişmesi ortalama 35-45 dakika arasında gerçekleşir. Bu süre geçtikten sonra lahana dolmalarının pişip pişmediği kontrol edilir. İç harç ve dolmalar yemeye uygun hale gelmişse ocağın altı kapatılır ve dolmaların soğuması beklenir.
Lahana yaprakları ya da iç harcın sert olduğu algılanırsa pişmesi süresi biraz daha uzatılabilir. Böylelikle dolmanın yemeye hazır olması sağlanır. Ocaktan alınan dolma soğuduktan sonra tabaklara alınarak servis edilir.
LAHANA DOLMASININ PÜF NOKTALARI
Yemeklerin lezzetli olmasında etkili olan püf noktaları vardır. Lahana dolmasında da lezzeti sağlayacak çeşitli püf noktaları bulunur. Bunlardan ilki lahana dolmalarının tencereye dizilmesinden önce tencerenin tabanına boş lahana yaprakları serilir.
Yapraklar tabana tamamen serildikten sonra lahana dolmaları dizilmeye başlanır. Bu uygulama sayesinde dolmaların tencereye yapışması ve yanması engellenmiş olur.
Lahana dolmasıyla ilgili ikinci püf nokta lahana yapraklarının haşlanması aşaması için geçerlidir. Haşlama esnasında lahana yapraklarının yırtıldığını görülür. Bunu engellemenin yolu ise haşlama suyuna 2-3 damla limon suyu sıkmaktır. Bu işlem sayesinde haşlanan yapraklar yırtılmadan kullanıma hazır hale gelir.