Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu topladı. Ekonomi bakanları ile ilgili bürokratların katıldığı ve ekonomide yaşanan son gelişmelerin ele alındığı toplantı 2,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada "Ülkemiz ekonomisinin en önemli çıpalarından olan mali disiplinden asla taviz verilmeyecektir. Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacaktır" denildi.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı 2 saat 35 dakika sürdü.
Toplantıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'mali disiplinden taviz verilmeyeceği' vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:
FAİZ-DÖVİZ BASKISI KONTROL ALTINA ALINACAK
“Toplantıda, hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir. Bu çerçevede;
Ülkemiz ekonomisinin en önemli çıpalarından olan mali disiplinden asla taviz verilmeyecektir.
Harcamalarda ortaya çıkan artışları telafi edecek önlemler hayata geçirilmektedir.
Orta ve uzun vadede kamu maliyesinde bozulmaya yol açmayacak bir yaklaşımla hareket edilecektir.
Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacaktır.
MERKEZ ARAÇLARI ETKİN ŞEKİLDE KULLANACAK
Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir.
Açık piyasa ekonomisi politikalarına sıkı sıkıya sahip çıkılacaktır.
Kur rejimi, döviz tevdiat hesapları ve kambiyo rejimi başta olmak üzere hiçbir konuda, piyasa mekanizması dışında yöntemler asla söz konusu değildir.
BÜYÜMEYE ESASLI POLİTİKAYA DEVAM
Türkiye, büyüme odaklı ekonomi politikaları sayesinde bugünkü seviyesine gelmiştir.
Ülkemiz, önümüzdeki dönemde de yine büyüme esaslı ekonomi politikalarıyla yoluna devam edecektir.
Büyüme politikalarımızın odağında, kamunun yönlendiriciliği, desteğiyle ve teşvikiyle özel sektör bulunmayı sürdürecektir.
Uluslararası yatırımcılar açısından ülkemizin cazibesini artıracak adımlar atılacaktır.
Bankacılık sektörümüz, sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, likidite düzeyi ve uluslararası piyasalara erişim imkanı bakımından tarihinin en güçlü seviyesindedir.
REEL KESİMİN İHTİYACI KARŞILANACAK
Bir süredir mevduattaki artış, kredilerdeki artış oranının üzerinde seyretmektedir.
Reel kesimin finansmana ihtiyacını kolaylaştırmaya yönelik adımlar atılacaktır.
Bankalara, ekonomimizin en önemli itici güçlerinden olan gayrimenkul sektörüne yönelik kredilerde kolaylık sağlamaları tavsiye edilmiştir.
Mevcut döviz ve altın varlıklarının etkin kullanımına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.
Varlık Barışı uygulaması, yurt içi ve yurt dışı birikimleri kapsayacak şekilde genişletilecektir.”
EKONOMİ EKİBİ KATILDI
Toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile ekonomiden sorumlu bürokratlar ve Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanlarının katıldığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ekonomi zirvesiyle ilgili Beştepe'de medya mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Bugün itibariyle muhalefetin adayları da ortaya çıktı. 24 Haziran'a kadar saygı ilkeleri esas alınarak coşkulu seçim kampanyası yapılmasını arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim kampanyasını da sizinle paylaşacağız. Kendisi 3-3.5 aydır sahada zaten. Zeminin hazır olduğunu ifade edebiliriz.
'BİRAZDAN EKONOMİ TOPLANTISI YAPILACAK'
Biraz sonra külliyede bir ekonomi koordinasyon toplantısı yapılacak. Hem ithalat ihracat dengesi, istihdam, sanayi yatırımlarıyla ilgili konular etraflı bir şekilde ele alınacak. 2017 yılında Türk ekonomisi güçlü bir performans sergiledi. Örneğin istihdam noktasında da şu anda ulaştığımız, bir yıllık süre zarfında 1 milyon 357 bine varmış durumda. Bu da çevremizdeki diğer ekonomilerle kıyasladığımızda çok ciddi bir başarı olarak not edilmelidir.
Bir diğer ekonomi başlığımız, turizm. Çok iyi bir ivme var, 2018’de de süreceğini tahmin ediyoruz. Turist sayısının 40 milyona ulaşması bekleniyor. Bir çok sektörün bundan istifade etmesi anlamına geliyor.
'SEÇİM EKONOMİSİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
Tabii dövizle ilgili konu birkaç haftadır günümüzde. Bunun küresel dalgalanmalarla ilgili olduğunu da tekrar ifade etmek de fayda var. Dün Trump’ın anlaşmadan çekilmesi de piyasalara bu manada etki yaptı. Petrol fiyatı yükseldi, bir birini etkileyen bir çok dinamik var. Kısa ve net mesaj vermek gerekirse, hükümetimizin cumhurbaşkanımızın sürdürdüğü mali disiplin politikaları devam edecek. Bir seçim ekonomisi söz konusu değil. Zaten büyük yatırımlar, büyük proje seçim kampanyasından bağımsız olarak tam kapasite ile devam etmektedir. Bugün yapılacak toplantıda da bu konular ele alınacak. 2018 türk ekonomisi açısından bir kayıp değildir. aslında seçimlerin erkene alınmasının faydası da oldu. Piyasalara olumlu katkısı da oldu.
"ANLAŞMANIN DEVAM ETMESİNDEN YANAYIZ"
Nükleer anlaşmanın devam etmesinden yanayız. ABD'nin tek taraflı çekilmesi endişe vericidir. Uzun müzakereler sonunda, diplomatik girişimler neticesinde varılmış bir anlaşmanın tek taraflı iptal edilmesi, elbette ABD'nin güvenirliğini de sarstmaktadır. Diğer ülkelerle birlikte anlaşmanın devam etmesi taraftarıyız. AB ülkelerinin ortak açıklamaları oldu. Bölgede hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Buna nükleer silah sahibi olduğu bilinen ülkeler de dahildir.
Yakın zamanda planladığımız bir görüşme yok. Dün açıklamalarımızı yaptık. Oradaki temel mesajımız bu tür kavgaların kazananı olmaz. Siz bir adım attığınızda sonuçlarını hesaplamak zorundasınız. Eninde sonunda bu etki sizi bir yerden vurur. Bu karardan ABD vazgeçer ya da geçmez bu onların kararı. İran halkının da bu yaptırımlardan olumsuz etkilenmesini istemeyiz. Bölgede zaten yeteri kadar gerilim var. Bütün bunlarla düşündüğünüzde bunlara yenisini eklemenin devlet aklıyla bağdaştırılır yanı yok.
"TAMAM-DEVAM" POLEMİĞİ
Sosyal medya etkin bir iletişim aracı. Sosyal medyayı kullanarak manipülasyonlara girişmek beyhude bir çaba. Bunun kararını verecek olan millettir. Biz gerçeklerle uğraşalım. Hayatımızda çok fazla sanal şey var. 24 Haziran'da milletimizin kararının ne olacağını göreceğiz. Biz bu kararın 'devam' olacağına inanıyoruz. Atılan tweet'ler bağlayıcı değil.
YUNANİSTAN'A KAÇAN DARBECİ ASKERLERE İLTİCA
İltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum. Yunanistan hükümetinin bir takım gayretlerinin olduğunu biliyoruz. Bu teröristlerin bir AB ülkesinde dolaşmalarına izin verildiği gerçeği önümüzde duruyor. Bütün girişimlerimize rağmen bunlara iltica verilmesi ikili ilişkilerimizi olumsuz etkileyecektir. Tersi olsaydı Türkiye'ye sığınsalardı, onları korusaydık, iltica taleplerini kabul etseydik, tepkileri ne olurdu? Maalesef bazı Avrupa ülkeleri 15 Temmuz'un vehametini kavrayamıyorlar.
MHP İLE ORTAK MİTİNG OLACAK MI?
Ortak miting ihtimali var. Tarihi yeri kesinleşmedi. MHP ile ortak miting yapılabilir. Cumhur İttifakı'nın mitingi olarak BBP de katılabilir. Birlik duygusunu yansıtacak bir miting olacaktır.
İran önemli bir ticaret ortağımızdır. Birçok alanda yürütülen önemli ilişkilerimiz var. Daha önce de yaptırımlar uygulandı. Biz çatışmacı yaklaşımlardan ziyade kucaklayıcı yaklaşımdan yanayız. Prensip olarak kararın bölgede istikrarsızlığı körükleyeceğine yönelik ciddi endişelerimiz var.
İnce'nin randevu talebi ulaştı. AK Parti Genel Merkezi'nde kendisini kabul edecek. randevu talebi üzerine çalışılıyor. Önümüzdeki bir kaç gün içinde olacaktır."